KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2332 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2400 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2402 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2402 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2402 napja

mgitta Mit üzen a Blizzard a nőkről?
mgitta - 3233 napja
21
Kicsit talán provokáló, vitaindító a téma, de engem már régóta érdekelt, és régóta gyűjöttem hozzá az anyagot.

"Wowos pályafutásom alatt csupán párszor kaptam negatív visszajelzést arra vonatkozóan, hogy nő vagyok. Amilyen szerencsém volt, persze magyaroktól. Nem a legdurvábbak voltak, pusztán lecicáztak, meg tanácsolták, hogy inkább mégse a játékkal kellene játszanom. Kedvem lett volna visszaírni, hogy valójában egy ötvenes pasit cicáztatok le, nyuszifiúk, de nem tettem, mert nem láttam értelmét.
 

Mindenesetre mindig meglepődve olvasok arról, hogy mások – akik kevésbé szerencsések, mint én – milyen otromba és szexista megjegyzéseket kapnak akkor, amikor kiderül róluk, hogy nemcsak a karakterük, hanem ők maguk is lányok. Hiszen a lányok nem wowoznak, ahogy egy dakota népi bölcsesség tartja. De tudjuk, hogy ez így nem igaz. A játékosoknak most már nemcsak 1-2%-a nőnemű, hanem az USA Today felmérése szerint a számuk legalább 30% körül van. És őket, minket is megillet a tisztelet játék közben, hiszen ugyanazért játszunk, mint az erősebbnek gondolt nem. Kikapcsolódunk, szórakozunk, kiéljük esetleges szerepjátszási vágyainkat, vezetői ambícióinkat, együtt játszunk párunkkal, barátainkkal, kinek mi tetszik. Éppen ezért érinti sok esetben nagyon rosszul a női játékosokat a feléjük esetenként megnyilvánuló ellenszenv és bunkóság, ami női mivoltukban is megsérti őket.
 

A játékosok között megnyilvánuló, esetenként szexista megjegyzéseket persze nagyon nehéz bepanaszolni és bebizonyítani. De egy jelenség visszaszorításához nem is a megtorlás, illetve az utólagos büntetés a legjobb módszer, hanem a megelőzés. Megelőzni azt, hogy minél kevesebb beszólás, durva megjegyzés történjen. (A pénzért meztelenül táncolókról most nem ejtenék itt szót, hiszen arra kényszeríteni senkit nem lehet, nyilván, ha valamire van kereslet, arra lesz kínálat is. Itt most az egyoldalú, a másikat nemi hovatartozásában durván megsértő megnyilvánulásokról van szó.) És itt jön képbe a Blizzard. A World of Warcraft az ő játékuk, és bár valóban nem tartoznak felelősséggel azért, ahogyan a játékosaik megnyilvánulnak, attól még elöljárhatnának jó példával, megmutathatnák, hogy igenis a nők is egyenrangúak, és igenis, tisztelettel kell bánni mindenkivel, nemi és faji hovatartozásától függetlenül.
 

Sokan azonban éppen azt vetik a Blizzard szemére, hogy ezt nem teszi meg, sőt, ő maga adja a lovat a játékosok alá rejtett, vagy esetenként egészen nyílt szexuális utalásokkal, és ezzel éppen azt a fajta konzervatív és feudális gondolkodásmódot erősíti meg, hogy a nők a konyhába valók és feladatuk a férfiak kiszolgálása."

Arról, hogy ezt miért gondolom így, a Wowlore Fordításokon olvashattok!

Várom véleményeteket a témával kapcsolatban, én hiszek abban, hogy lehet és érdemes erről beszélni.

A primitív szexizmust férfi létemre én se szeretem, de a teljes cikket elolvasva mintha a 444-es feminfo írta volna azt;

- Sablonosság: Egyik legkedveltebb hősöm éppen Sylvanas, akinek életét WC3 óta végigkövethetjük egészen a WotLK-ig (ami után sajnos teljesen elfelejtették). Tehát hiába is a sokszínűbb férfikarakter-típusok, amikor képviselőikkel a játékos (vagy éppen az olvasó) nem tud azonosulni.

- Női szépség, férfi erő: Természetes, hogy a tinédzser lányok és fiatal nők komolyan veszik a virtuális világból eredő kulturális nyomást is, de ugyanez igaz a tinédzser fiúkra és fiatal férfiakra is, akiket a kidolgozott izomzattal szembesítik. Én soha az életbe nem leszek olyan, mint emberszerű karaktereim, de az évek során azért rámragadt a testkultusz, így nekem se tetszik vékony, gyenge alkatom, ám mégse írom ki magamból azt, hogy a videojáték-ipar miatt utálom a testemet. Aki nem képes saját magát elfogadni annak, amilyen, az mindig fog találni bűnbakot helyette.

- Végkövetkeztetés: Akinek nem tetszik a Blizzard által megalkotott világkép, az keressen olyat, ami közelebb áll a sajátjához, vagy ami még jobb, csináljon olyat, amely az ő értékrendjét képviseli.
Az egész témához hozzáteszem halkan, hogy a WoWban tényleg probléma tud lenni pl ez a pasik ki vannak gyúrva akkor is ha vézna mágusoknak kéne lenniük, de más szerepjátékokban én kifejezetten élveztem, amikor fogtam, és csináltam egy nyeszledék harcost vagy egy testépítő főmágust Laughing out loud

A témára pedig, a férfiakat is szexualizálják, sőt a férfiak szexualitását támadják sokkal többször szerintem (legalábbis kevés alkalommal hallottam, hogy egy nő "nőségét" kérdőjelezzék meg), mint például a jó öreg "Mi van b*zi vagy?!" kifejezést. Csak a nőket egyelőre még sokkal jobban zavarja, hogy úgy vannak ábrázolva, ahogy sokan nem néznek ki, mint a férfiakat. Ponty!

(Figyelmeztetnék mindenkit, hogy a fenti csak saját vélemény, kéretik nem a férfi nem kollektív véleményének tekinteni)
wow_c_516793
#15 | mgitta válasza #13
Engem nem zavar a saját nightelf karaktereim kinézete, csupán az arcuk ne lenne olyan buta. Ja, és a legotrombább dolog, amit a karakteremmel tenni tudtak, hogy iszonyat görnyedten ül!!! Na, ezt kikérem magamnak (én igyekszem odafigyelni a helyes testtartásra, mert különben fáj a hátam).

Szóval azon az áprilisi tréfán kívül nem is nagyon részleteztem a kinézetet, mert oké, hogy az elfek meg az ember hölgyemények szexin vannak ábrázolva (hogy Alexstrasza és Sylvanas rucijairól ne is beszéljek), de azért vannak itt ork, troll és undead hölgyek, hát ők azért nem topmodellek. És engem különösebben az armor sem zavar, ha nem akarok rá bikinit, akkor nem olyan felszerelést adok rá és ennyi.

És igazad van, a férfiaknál is ultragáz a szinte szétrobbanó bicepszekkel és mellkasokkal rendelkező karakterek. És pl. a férjem sokkal jobban felhúzza magát a gay bloodelfes beszólásokon (neki ugyanis kifejezetten tetszettek BC-ben a belfek és az is volt sokáig a mainje), mint én, őt meg az érinti borzasztóan rosszul.

Az észrevételed másik felére: hosszan tudnám sorolni, de igen, felmegy bennem attól a pumpa, amikor arról olvasok, hogy hű, de gáz, hogy xy felszedett egy pár kilót, vagy nem képes rövid idő alatt lefogyni, még akkor is, ha egyébként az illető tök rendben néz ki.

Egyébként engem beszólás szintezés közbeni dungeon pugokban ért 2 alkalommal, és szerintem egyik esetben sem tudták, hogy irl is nő vagyok. Nem szoktam reklámozni, ahogyan nem tartom magam gamer girlnek sem.

És az egész, amiről a cikk szólt, inkább Amerikára jellemző, ott vannak ilyen heves feministák. Én most magamra húztam kicsit ezt a szerepet, de ha kellően összeszedném magam, szerintem ennek a cikknek az ellenpárját is képes lennék megírni.
#14 | Zearon válasza #13
 Szóval igazából engem az egészben az zavar, hogy egy férfi karaktert teljesen oké szexualizáni, de egy nőt főben járó bűn. 

A férfi karakterek szexualizálása sem oké, de elfogadottabb. De ettől függetlenül ugyan úgy hat a médiában megjelenő idealizált férfikarakterek jelenléte a férfi trendekre is. 

Tény, hogy az első benyomást mindig a külső adja, tehát ha férfiként jobban hasonlítasz egy tökéletes kockahassal rendelkező, csupasz felsőtestű, macskareflexű ideálra, talán picit nagyobb előnnyel indulsz az élet minden területén (ahol valós személyedben, nem pedig virtuálisan jelensz meg). A különbség csak annyi, hogy társadalmilag jobban elfogadottabb az, hogy a nők kiállnak az idealizáció és a szexualizáció ellen, ameddig a férfiaknál ez kevésbé jellemzőbb és elfogadottab.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy ha csak egy leheletnyivel is, de több férfi játszik a játékokkal mint nő. És nyilván a férfiak többségének jobban tetszenek a mélyen dekoltált, éppen hogy csak itt-ott takaró ruhában ugráló női amazonok. Azoknak akiknek nem, és a nők többségének pedig ott vannak a kigyúrt, félmeztelenül rohangáló harcosok és varázslók. Úgy gondolom, hogy ha a játékos tábor túlnyomó többsége nő lenne, akkor a férfi karaktereket ábrázolnák egy szál rózsaszín férfitangában.




 
Érdekes olvasmány, engem mindig érdekelt, hogy a nők miért veszik zokon, ha kiemelik a nyilvánvalóan női attribútumokat, mint például a szépség és miért érzik sokan azt, hogy ha egy játékban szexinek ábrázolnak egy női karaktert, akkor nekik is olyanoknak kéne lennie.

Megtörtént eset: Heroes of the Storm fótumokon egy női játékos szóvá tette, hogy a női karakterábrázolás a játékban igen szexista. Sylvanas bikini-páncélja, Jaina haskidobós varázslóköpenye, stb. Szerinte ez derogálja a nőket, úgy érzik, hogy nekik is így kellene kinézniük.

Kérdem én, a férfiaknál ez miért nem beszédtéma? Hozzáteszem, engem sem zavar, hogy egy játékban egy tökéletes kockahassal rendelkező, félmesztelen, macskareflexű elf pattog össze-vissza (Illidan). Engem ez nem izgat.

Amire nagyon kíváncsi vagyok az az, hogy vajon a női természetből adódik, hogy érzékenyebbek a filmekben/reklámokban/játékokban használt nőábrázolásra vagy az évek során épp ezek a médiumok sulykolták beléjük azt a (nyilvánvalóan helytelen) elképzelést, hogy nekik is így kellene kinézniük.

Szóval igazából engem az egészben az zavar, hogy egy férfi karaktert teljesen oké szexualizáni, de egy nőt főben járó bűn. Laughing out loud

Amúgy a játékon belül soha nem érdekelt, hogy valaki nő vagy férfi. Azt sem szeretem, ha valaki direkt kiemeli, hogy ő egy "gamer girl". Ez nekem pontosan ugyanaz a sztori, mikor valaki való életben mélyen dekoltált felsőben szaladgál, aztán megsértődik, ha hesszelik a mellét.
Aki bunkó, az mindenhol bunkó, mindegy neki, nő vagy, esetleg gyerek, öreg, nincs rajtad sapka. Ignore és annyi, csak kerüld el őket. Am meg tök mindegy, az ember idővel bevonza a neki való társaságot. Meg aztán nekem is volt egy arena partnerem csaj, megrögzött DPS volt, darált mint a veszedelem XD
#11 | Cseho válasza #10
wow_c_516756
#10 | Frosty válasza #8
A fricska #1 bizony lore miatt van - legalábbis arra rá lehet kenni... - mikor anno elhúztak a druidák szunyálni, akik meg szintén csak pasik lehettek, akkor a harc a nőkre maradt.
Ennek speciel szerintem sosem volt nagy értelme, de így van. Hogy azóta miért nincs male sentinel, mikor a játékosok és gondolom a PC druidok is lehetnek nők... mikor már nelf mage-ek is vannak... Hát, passz.

Ezek azok a dolgok, amiket én speciel nem is igazén lore-ként kezelek, csupán történet szempontjából teljesen lényegtelen, fontoskodó döntéseknek.
#9 | Delfi válasza #6
Én úgy vélem, hogy amelyik nő bunkó beszólásokat kap a játékban, az nem jó klánban van éppen. Ha fiú lenne, akkor is beszólnának nekik, mert a bunkók már csak ilyenek.
Nálunk vannak lányok és pontosan olyan megbecsült tagjai a klánnak, mint a fiúk. Nincs különbség, mert egy raid során nem az érdekel, hogy ki vezeti azt a karaktert, hanem az, hogy mit csinál.
Biztos szerencsés is vagyok, de nálunk csupa értelmes lány van, hisztizés és dráma nélkül.
Nem tudom, hogy vannak-e szexista megjegyzések, ezt ők tudnák eldönteni, de miután nálunk baráti a viszony a klánon belül, mennek oltások mindenkinek, lényegtelen, hogy fiú vagy lány a célpontja. Smiling

Az kifelejtettem, hogy a női karakterek nem a lányoknak készültek, hanem nekünk. Az én varázslányom legyen faros-csöcsös, hogy jó legyen ránézni. Smiling

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu