KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2342 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2410 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2412 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2412 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2412 napja

Norton Goblin évértékelő 2011
Norton - 4497 napja
18
Ismét öregebb lett mindenki egy évvel. Ilyenkor trendi dolog évértékelő írásokat gyártani. Ne fogja ránk senki, hogy maradiak vagyunk, nézzük át mi is az előző évet. Nincs is annál jobb, mikor egy pöpetnyi fahéjjal megbolondított, forró ír kávét szürcsölgetve merenghetsz el az óéven.

Megéltünk három patchet, a velük járó undercutting vérfürdőket, gyermeki izgalommal bontogattuk a négymillió, goldtól duzzadó leveleket, de valahogy mégsem volt ugyanaz, mint régen. Úgy érzem nem vagyok egyedül azzal a keserű gondolattal: Valami elmúlt, valami hiányzik.

Nem, nem halt meg a WoW, sőt, szerintem az éppen két évvel ezelőtt bevezetett Dungeon Finder óta csak jó dolgok történtek a játékkal (nagyrészt). De abban a (bal)szerencsés helyzetben vagyok, hogy nem magát a játékot, csupán a számunkra legkedvesebb részét kell figyelembe venni memorandumomban. Balszerencsés, hisz ilyen lagymatag év talán még nem is volt. Az (egy korábbi cikk kapcsán említett) önjelölt blog-császárok megjelenésével erősen felhígult a témával foglalkozó community. Sokan átestek a ló túloldalára és az általuk közvetített üzenet sem mindig volt.... (hogy is mondjam) fair. Egyes oldalakon minőségi írások helyét átvették a common sense-szerű látszi-posztok, az új bloggerek versenyt csináltak egymás lehúzásából. A legrosszabb az, hogy ehhez csatlakozott pár régi blogger is, akik évek/hónapok kemény munkájával vívták ki a tiszteletet csak azért, hogy nevetséges húzásokkal végleg lejárassák magukat. (Szándékosan kerülöm a nevesítést és a konkrét példákat.)

De félre a negatív gondolatokkal! Volt nekünk egy 2011-es évünk, csomócsomó újdonság a játékban, rengeteg új tárgy és kihívás jelent meg az évben, és bizony volt alkalmunk csodálkozni is. Hálátlan feladat lenne arra vállalkozni, hogy egy szóval írjuk le a játék elmúlt egy évét, nem is tudnék találni olyan szót, ami megfelelően jellemezné 2011-et. Talán a casual-core szó illene legjobban a játék vizsgált időszakára. Számos változtatása célozta meg ezt a játékos réteget (Firelands daily hub és Raid Finder, hogy csak kettőt említsek). A Blizzard tökéletes koncepcióval töltötte ki a pötyögésnél komolyabbra vágyó, de a megfelelő körülményekkel nem rendelkező játékosok idejét. Az év folyamán megjelenő foltok pedig egyre érdekesebbek lettek goblin szemmel is.

Emlékszünk 4.1-re?

Nem? Na jó, talán ez még megbocsátható. A kiegészítő első komoly javítócsomagja nem vett le senkit a lábáról. Az emlékezetünkbe vésődő pillanatok közül a legélesebb valószínűleg az, amikor próbáljuk elmagyarázni: a "tűz" most takony és nem piros, hanem zöld. Hát... voltak akik megértették. Zul' Gurub töltőképernyőjének megjelenésére sokunk rezzent össze, főleg a patch elején. Ez a javítás valahogy nem hozta a várva várt gazdagodást. Az instákban eső BOE lilákért elkérhető összeg hamar a Maelstrom kristályok ára alá esett, meglepően gyakran lehetett találni AH-ban disenchantért kiáltó zul-epic tárgyakat. A patch szép csendben kihúzta a maga idejét, mohón csaptunk le az olcsón fellelhető Pyrite Ore aukciókra és kaján vigyorral készültünk az epic gemek bevezetésére.

4.2?

"Na bumm, nincs epic gem. Sebaj majd 4.3-ban berakják a fiúk, akkor aztán veszek egy Ferrari-t." - gondolták az optimista goblinok miközben próbálták felszedni a padlóról a gem piacot és hűtötték az egér füstölgő bal gombját a rengeteg back enchant scroll gyártás közben. Az érkezés tökéletes időzítésének is köszönhetően (a nyári szünet idején élesítették a patchet) megtöbbszöröződött a postázóban dolgozó fiúk munkája. Firelands történetmesélő küldetéseit hamar felfedezte mindenki (fél óra alatt szerezhettünk egy ilvl 365-ös backet), emiatt megugrott a különböző back enchantok iránti kereslet. Az idő múlásával pedig a többi, Molten Front fázisaiból és persze az új raidből megszerezhető epic itemekhez kapcsolódó termékek érezhető javulást hoztak az eladások számában. Mégis a patch igazán nagy dobása a Blizzard figyelmetlenségének volt köszönhető: némi tehetséggel megáldott szerencsés kasztú játékosok unalomig farmolhatták Firelands trash mobjait nem kevés haszonra szert téve. A patch hozta igény a különböző kiegészítőkre (gem, leg armor stb) hónapokkal a megjelenés után sem csökkent jelentősen, köszönhetően Firelands casual barátabb megalkotásának. De mi goblinok már magunk mögött hagytuk régen 4.2-t és esténként Pyrite prospectért imádkozva vártuk Deathwing eljövetelét.

Deathwing november végén be is robbant a monitorunkra, bár inkább volt ez pukkanás, mintsem leg armorokat és robe-okat leszaggató detonáció. A piritről kiderült, hogy hű maradt másik nevéhez. A 4.3-as folt legjobban várt újítása a Raid Finder az első perctől maximális fordulatszámon pörgött. Ezrek, tízezrek vetették rá magukat az új feature nyújtotta élményekre (és persze lootokra). Az év - és most már mondhatjuk, hogy a kiegészítő - legjobban sikerült foltja volt ez. A casual játékosok felé irányuló nagyobb figyelem a goblin közösségnek is kedvezett. Halványuló emlékeim bizonytalan tudatában mondhatom: Soha ilyen mértékű kereslet nem volt tapasztalható az item enchantmentek piacán. A nadrág kiegészítőket vitték, mint a cukrot, a scrollokat vitték mint a Call of Duty-t, a gemekre meg nincs is megfelelő kifejezés; az orbitális megainvázió meg sem közelíti azt az eladás-cunamit, amit az elmúlt hetekben tapasztaltak a kitartó AH huszárok. Érdekes, hogy még most sem ült el az upgrade-k iránti igény, legyen szó akárhány legyártott Inferno Ruby-ról, a nap végére tuti egy sem marad. Hasonló a helyzet a többi áru piacán is. Nem hazudok nagyot, ha azt mondom: még mindig nincs késő belefogni a korábbi cikk végén említett termékekkel való kereskedésbe. Bár a patch nyújtotta újdonság varázsa elmúlni látszik, de az új 5 fős dungeonok felvezető küldetései a Raid Finderrel karöltve gondoskodni fognak az utánpótlásról. A Pandariát előkészítő 5.0-s patch megjelenéséig ez marad a legkomolyabb lehetőség, amiből profitálni fogunk. A fejlesztők ezen húzása elérte, hogy a 23. altunkkal is foglalkozzunk és költsünk rá... ugyan ki ne gemelne fel egy hozzávágott tier szettitemet.

Mire számíthatunk az új évben?

Egyáltalán nem olyan rossz a helyzet, mint azt a lottó ötösben is negatívumot kereső játékosok szeretik hangoztatni. Nyílván különböző véleménnyel van a játékról mindenki, szerintem jó irányba haladunk goblin szemszögből vizsgálva az elmúlt egy évet. Viszonylag biztonsággal jósolható meg a Blizzard jövőre vonatkozó tervei. Tisztán kirajzolódni látszik egy olyan konstrukció, ami a napi pár óra játékidőből gazdálkodó dolgozó ember és a még iskolába járó fiatalok (tehát az előfizetők nagyobb része) rétegére hangsúlyosabban fog építeni. World of Casualcraft, Rogues do it from... nvm cancelled account és hasonló transzparensek azért nem fognak megjelenni, mert a WoW-val együtt felnőtt egy generáció. Az akkor még hardcore módon raidelő-farmoló-raidelő játékosállomány bevonult az íróasztal mögé dolgozni, az új játékosokat pedig már nem fogja beszippantani az a légkör, amit átélve képesek voltunk hajnali kettőig püfölni azt a hülye bosst; már nincs annyi szabad idő. Ezt a fejlesztők is felismerték, én ezzel magyarázom azt, hogy egyre könnyebb megszerezni a régen oly elérhetetlen javakat. A Raid Finder bevezetésével nyitottak ezen játékosok felé, és tudjuk/tapasztaljuk mennyire népszerű ez a feature. Ha egy picit lenyugszunk és egy másik oldalról vizsgáljuk a dolgot, már nem is tűnik olyan rossznak a helyzet. Több ember jut le raidre, a több ember több lootot visz, a több loot pedig növeli az igényt a különböző item kiegészítőkre. Több ember fog BOE epicet venni, hogy átugorja a régi heroicok szakaszát és mehessen egyből a 4.3-as instákba. Tudjuk, hogy a pandákkal tovább kíván haladni a Blizzard ezen a vonalon. Ez pedig nekünk jó, hisz több pénzünk lesz.

Nosza azért rittyentsünk ide egy gyors kérdőívet, az úgyis olyan menő.

Szóval a 2011-es év...

legnagyobb bakija?
Taréj. Ezt a nevet kapta tőlem a 125 ezer aranyért vásárolt szuper vízi mountom, ami csöppet sem gyorsabb a teknősömnél, ráadásul csak víz alatt működik. Maximum a három taréj látszik ki a vízből különben dismountol, szóval flexelni se lehet vele. Jobban utána kellett volna olvasnom anno. Smiling

legdrágább aukciója?
Itt nincs semmi érdekes: néhány chopper és Blockade's Lost Shield vezeti a listát.

legemlékezetesebb pillanata?
Sok jó pillanat volt, ide tudnám sorolni a ragequit whispereket, de egyértelműen a Swift Spectral Tiger megszerzése.

legnagyobb eseménye?
Számomra 4.3 első napja; évek óta nem tapasztalt érzések jártak át.

"FU Blizz" pillanata?
Ez könnyű: Taréj! Laughing out loud

facepalmja? 
Tegnap jöttem rá, hogy Throw weaponra is lehet mérget kenni. Mióta van ez így?

Mi az amit nem tettél meg 2011-ben, de mindenképp sort kerítesz rá 2012-ben?
Firelands clear és Azzinoth OH.


Kíváncsian várom a Ti válaszaitokat a fenti kérdésekre. Hogyan értékelitek az elmúlt egy évet?
1.legnagyobb bakija? 
Saját aukciós karitól vásároltam x. altomnak geart.
2.legdrágább aukciója? 
Költekezés szempontjából 1. pont Smiling, bevételi oldalról 80kprofit 1 nap alatt csak infernokból.
3.legemlékezetesebb pillanata? 
Insane Achive a hunteremnek /sk. volt benne minden/, meg rugót is csináltam direkt a pickpocket miatt, és a 2 Milles határ átlépése,
legnagyobb eseménye?
4.3 mivel "AHjunkie" vagyok , nagyon alábecsültem a jelentőségét.Még most is tart...

"FU Blizz" pillanata?
 
3000 stack pyrite ore( igaz jól jön még de akkor is) hmm Pandák...

facepalmja?  
volt pár

Mi az amit nem tettél meg 2011-ben, de mindenképp sort kerítesz rá 2012-ben?
Diablo3

wow_c_431313
Legdrágább aukciója?

Four winds HC-ból valami marharitka boe kezes, 14k-ért ment el. Miután azt eladtam és vettem belőle egy szintén boe kezest, amit csak FL végén cseréltem le…., nem láttam többet a táskámban 10k-nál.

Legemlékezetesebb pillanata?

Amikor meglett a Sandstone drake. Rohadtul örültem neki, véget vetett a másfél hónapos napi 24napiküldi megcsinálásának…


Legnagyobb eseménye?

A Cata indulása, és első napjai. Mivel még nemrégóta eredetiztem, sosem láttam annyi embert egy zónában…

 

 

 

FU BLIZZ:
Ebből sok van. Csak párat említek...

Dragon soul. Az előző instákhoz képest… ez most egy vicc?!

Pvp.
Druid
- Amikor a feral druid macskából ciklonoz.
- Amikor a ciklonon nincs dim. Return.
- A druidoktól elvették az alakváltós ccledobást, csak a healertől nem. Megkaptuk a healert, amivel nem lehet mit csinálni. Gz

DK
- Overpowered Blood talent. No komment!
- Túl erős a frost. GZ.
- Túlnerfelték a frostot. Menjetek a…

Warrior
- Warrior és a healelés? OMG!!!
- Heroic Leap? Ebben mi a warrioros?
- Széttöri az Iceblockot? /cry /sigh /facepalm

Mage
Frost:
- Ha te irányítod: Nem is olyan erős…
        Ha nem: Bmeg..

Rogue:
- Mérget dobófegyverre??
- Amikor a Rogue stealthelve betekeri a zászlót, az szerintetek nem bug, hanem egy cool mechanika. Na persze…


Facepalm:

Amikor az egyik egoista GINO-s (10ből 8 az) nagy flegmán beírta trade-ra valakire válaszul, aki örült a legendaryjának, és ezt be is írta egy köszönetben a traden, hogy „az igazi klánok már legalább 6-ot összeraktak…”
              - az első „igazi” GINO-s lelépett a Methodba, nem??

 


Mi az, amit nem tettél meg 2011-ben…
Feliratkozok az Annual Passra, és a warrimat a kitalált lore-jához hűen megetetem egy worgennel…

#15 | Delfi válasza #13
Azt hiszem, ebben nincs is vita közöttünk. Sem a botolást, sem az account feltörést nem dijazom, ami ugye együtt szokott járni a goldsellinggel.
Amivel én kevésbé vagyok elitélő(pedig nem használom) az a játékidő megvétele goldért. A blizzardnak végülis mindegy, hogy ki veszi meg tőle a gamecardot, vagy kinek a számlájáról csorog be a pénz, akinek viszont nincs erre pénze, de a játékidejének egy részét farmolással tölti, az tud játszani.
#14 | Norton válasza #8
Én már hónapok óta Diablora készülök Smiling Érdekes lesz addonok nélkül működni.
Wtf. Oké, a goldsellerek ellen fel kell lépni - de az in-game goblinok (azaz ott inkább huttok), akik saját szórakozásukból építenek fel gazdasági birodalmat, azok a játékkal együtt járnak.
Persze aki exploitol, az számítson arra, hogy seggbe rúgják.
#12 | Delfi válasza #11
Itt nem erről van szó: http://www.swtor.com/community/showthread.php?t=120099

Kifejezetten az nem tetszett nekik, hogy goldot vagy creditet farmolsz, magas szintű területeken ládákat nyitogatsz, illetve manipulálod az ah árakat:

Egy banhullámról tudok, azokat exploit miatt rakták ki (alacsony szintű karakterekkel magas szintű PvP-s helyre jártak és megtartották a saját frakciójuknak).
#10 | Delfi válasza #9
Az egyik tapsolós emberke hozzáállása:
"Nálam az “ésszel AHzásá” addig tart, hogy gyártok eladok, megvásárlok drágábban eladok. Itt viszont az történt, hogy a kulcs materialokat a gold farmerek sokszoros áron árulják, és ha beteszed “ésszerű” (remélem ezt nem kell definiálnom) áron, akkor azt kiveszik. Nem tudom, de te szeretnéd, ha mondjuk a questelés/profhúzásból összejött pénzed felét arra költenéd, hogy lekraftolj 1 kéket, csak hogy fel tudd húzni a skilled maxra? Te ezt szeretnéd? Mert ha a support olyan mentalitású lenne, mint te akkor ez lenne."

Igazából az érdekelne, hogy mit is akarhat a srác a prof huzásából? Ha mocskosul gazdag akar lenni, akkor viszont miért támadja azt, aki szintén azt szeretné? Smiling

Wowban régebben szívtam a fogam, hogy mennyire drága húzni a profomat, aztán végiggondoltam, hogy a JC-re elköltöttem 4-6k goldot, a csizmára, trinketre, fegyverre meg 8-10k/db környékén és persze a szakma azóta is termeli vissza a pénzt.


Ami számomra a "legviccesebb", hogy akit kibannolnak, az nem tud belépni az account managerbe sem, ergó nem tudja lemondani az előfizetését, csak a saját bankján keresztül...
#9 | Greed válasza #8
Ez eléggé érdekes hozzáállás a részükről.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu