KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2332 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2400 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2402 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2402 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2402 napja

Norton Spekuláló: Kedves naplóm...
Norton - 4515 napja
18
...rád bízom történetem, hogy az utókor tanulhasson belőle. Élménybeszámoló következik az elmúlt pár nap eseményeiről.
A szerdai nap régen tapasztalt őrületet indított el a játékban. Olyan fokú vásárlási láz futott végig a szervereken, hogy ember legyen a talpán, aki (még napokkal később is) meg tudott birkózni a szűnni nem akaró raktárkészlet-hiánnyal és a legolcsóbb árakért küzdő versenytársak áradatával. Nézzük mik voltak a sláger termékek.

Megfordult a fejemben, hogy a cikket egy "Óda a szerdához" című mély és érzelmekkel teli költeménnyel kezdem, de (azt hiszem sokak örömére) eltekintek ettől. Ritka szerencsésnek éreztem magam szerda reggel arra ébredvén, hogy ma patch nap van és a sors gondoskodó kezének köszönhetően még épp maradt egy nap a szabadságomból. Az életben maradáshoz szükséges alapanyagok, pörgető zene és az addonok legfrissebb elérhető verziói bekészítve; Kezdjük el!

Már kora délelőtt tömegnyi ember szerte a városban, kisebb csoportok bökdösték jobb klikkjeikkel az aukciós NPCket, a kláncsati pedig elsárgult a megannyi villanó achievementtől. Meglepődve tapasztaltam, hogy az AH még mindig a keddi állapotot mutatta. Olcsó gemek és enchant scrollok, a leg armorok patch naphoz nem méltó áron, új pvp armorok és kiegészítők pedig csak elvétve találhatók. Egy pillanatra el is gondolkoztam, hogy jó napon akarok én meggazdagodni? Feltankolt vágott Inferno Rubyjaimat nem fogom berakni holmi 100 arany közeli áron, inkább picit kivárok. Ilyen esetben jó döntésnek számít felvásárolni az olcsó gemeket, de én lusta voltam 50-60 aranyas haszonért megmozdulni. A megelőző patch élesedéséből indultam ki, amikor a gemeket úgy kellett felkaparni a padlóról. Így pár nap után elmondhatom, hogy hiba volt, a gem piac messze túlszárnyalta minden elképzelésem. Az árak megközelítették a 2,5-szeres tartós emelkedést és ezt nem gondoltam volna egy high population szerveren, tele goblinokkal.
Az enchant scrollok lassan tértek magukhoz; nagyjából 2-3 órának kellett eltelnie, mire az új instákat farmolók első komoly hulláma megjelent, bár ez nem meglepő hétköznap lévén. De ami utána jött... Addig sem volt egy szabad percem se, de a délután beköszöntével szó szerint nem tudtam hova kapjak, annyi felé kellett volna szakadnom.
Nem voltam nagyra vágyó nekem van életem, - hogy az unalomig ismételt közhelyes kifogással élhessek egyszer én is - figyelembe véve a munkahelyi és egyéb elfoglaltságaimat a kitűzött cél 1000 sikeres aukció volt a héten. A postaládát keddenként szoktam üríteni így nem tudok pontos végösszeget mondani, a jelenlegi állapot 972 darab szeretetcsomag a szerver lakóitól és még úgy 30 darab ami visszatart az Azerothi Postaszolgálat. Biztos vagyok benne, hogy nálam több idővel rendelkező játékostársak a kétezres szám felé kacsintgatnak. De most már tényleg térjünk rá a konkrét dolgokra...

A napot gyors posztolással kezdtem és azonnal logoltam scribe karakteremre, hogy megtanulhassam az új glyphet. Akár hiszitek, akár nem senki sem rakta még be AH-ba. Kihasználva elsőségem, nem átalkodtam 500 aranyat elkérni darabjáért. Meglepő módon nagyjából 1 órán át egyeduralkodó voltam a piacon. Furcsábbnál furcsább furcsaságok furcsaságok hátán, mert hát furcsa, hogy furcsán nem ugrott rá a szerver glyph maffiája a kitűnő lehetőségre. Egyébként ez furcsa.
Nem eszik azt azért olyan forrón, a glyph piac jól ismert rákfenéje úgy látszik, csupán kissé elaludt. A monopóliumot először néhány 350 aranyas, majd pár 200 és 100 aranyas undercut törte meg. Igen, felkeltek a lelkes amatőrök, akik valahol azt olvasták, hogy scribe-nak lenni jó mert attól kő gazdag leszel. Észt viszont nem olvastak hozzá sajnos, és túlzások nélkül mondhatom, hogy fél óra alatt 40! aranynál állt meg a glyph árának zuhanása. Ha valaki tudja, hogy mi értelme a deep undercut használatának anélkül, hogy konkrét célpontot szeretnénk kigolyózni az magyarázza el legyen szíves. Szóval ennyit az új glyphről, a maradékot még gyorsan eladtam aztán el is felejtettem a vele való kereskedést. A pillanatnyi állás egyébként: 2 db 150g - 15 db 40g! - 2 db 40g alatt 1 copperrel. Csókoltatjuk az illetőket.

A patchre készülve erőt vettem magamon és foglalkoztam egy kicsit a Skinning/Leatherworking párossal. Betáraztam 10-10 darabot a leg armorokból, csak hogy abból is adjak el párat. Velük szerencsére nem volt gond, bár az árak igencsak ingadoztak. Az első nap felmentek 1700 arany környékére, aztán visszaestek a megszokott 600-800 arany körüli tartományba. Akik szeretnek nyúzni még mindig jó áron mennek a nyers bőrök, és ha az ellátó szakma mellé Leatherworking is társul: még mindig megéri gyártani a leg armorokat. Ne feledjük, hogy a T12 nadrág immár Justice pontért megvásárolható ezen kívül jövő héten indul az új aréna szezon és a pvp beállítottságú játékosok költeni fognak többek közt erre is. Mondhatjuk, hogy más termékek mellett a leg armorok piaca is újra fel fog lendülni egy rövid ideig amint elkezdődik az új aréna szezon. Érdemes tehát tartogatni pár darabot ahelyett, hogy sietve próbálnánk megszabadulni tőlük.

Rátérve az enchantokra (közben örömmel jelentem, megvan a kitűzött cél) kissé keserű szájízzel gondolok vissza az elmúlt napok történéseire. Tapasztalható volt némi mozgolódás ugyan, és természetesen kifogytam minden alapanyagból, de többet vártam volna 3 új instától és egy LFR opciótól. Nem maradt más hátra, kicsit meg kellett bolygatni a piacot.
Kezdésként felvásároltam az összes allstatos enchant scrollt és visszaraktam őket az eredetihez képest pofátlanul magas áron, de még annyival olcsóbban, hogy a költeni annyira nem akarók inkább azt vegyék meg a Peerless Stats helyett. A döntés hátterében nem más állt mint az, hogy tudjuk: a vásárlók nagy része az olcsóbbat fogja megvenni; valamint az, hogy a Peerless stat enchant annyira nem ismert a casual játékosok körében. Casual játékosokra jellemző, hogy félévente maximum egyszer fordítanak időt az új dolgok, változások utáni nyomozásra. Magyarul, aki a Mighty stats enchantot szokta meg, az azt is fogja venni +5 stat ide vagy oda. Egy másik példával élve: Cataclysm megjelenése után hónapokkal is számottevő volt még a kereslet Berserking enchantra. Tehát az eddigi 70-80 aranyas megszokott árat eltörölve 250 aranyért kezdtem visszapakolni a scrollokat. A terv bejött - bár ehhez az is kellett, hogy a glyph piaccal ellentétben, itt figyelmesebb árusok vannak és csak 1 copperrel vagy 1-5%-os undercut price-szal beállított addonnal pakoltak alám. Ezt az árat egész nap sikerült tartani figyelve arra, hogy a megszokásból a régi áron megjelentetett aukciókat mihamarabb megvegyem és visszaforgassam. A sajátjaimon kívül nagyjából 50 darab olcsón felvásárolt scrollal gazdálkodtam kezdéskor és a patch változásainak köszönhetően az első nap mind elment szép hasznot termelve. Itt is szeretném megjegyezni, hogy az aréna szezon indulásával a régi árhoz foggal-körömmel ragaszkodó szervereken is megismételhető lesz ez a művelet. Kockázat persze mindig van, de Rambo sem azért lett hős, mert szép a fejkötője, hanem mert bement a sötét bányába amikor üldözték.

Felkészültem az új instákon átvezető quest rewardok és az előző spekulálós cikkben említett BOE tárgyak enchant igényeiből és ugyanígy jártam el a cipő és kesztyű enchantokkal is. Market reset és mehet vissza minden magas áron.

Övlyukasztó téren hatalmas csalódás ért. A kezdeti időkben ugyan próbált felmenni az ár a régi duplájára de nagyon hamar (értsd: 1 órán belül) visszanyomták a szakmát csak saját részre használó de azért pár darabot eladásra legyártó emberek. Hamar sorsára hagytam a piacot és észre vehető volt ismert AH goblinok érdektelensége is, ahogy vissza-visszanéztem.

Mielőtt összefoglalnám a napokban hasznot hozó itemeket, még pár szó az úgynevezett competitorokról. High pop szerver lévén komoly harc folyt a vásárlók pénzéért már a kezdetektől. Ha egy mondattal kellene jellemeznem azt az őrületet ami most volt talán ez lenne: nem tudtam megnyitni az Atlaslootot csak éjfél körül, azt is csak alvás előtti sziesztaként lemondva kb 20 aukcióról. Ilyen fokú aktívság mellett nem számoltam sok eladással másnap munkából hazaérve.
Másnap számításom beigazolódott, ezért a nap szabad óráit arra fordítottam, hogy én uraljam a különböző piacokat. Eszméletlen nehéz dolgom volt, még lendületesebb volt minden, mint a patch első napján. Azért ez ritka.
Megjelentek a piacot szintén maguknak követelő későn észbe kapó emberek és hatalmas kihívás volt a velük és a tegnapi ellenfelekkel tartani az iramot.
Ez látszott a beérkezett levelek számán is, a szerdai több mint 500 levél után a csütörtök és péntek naponként számolt kimaradt 8-10 órája és a hétvége elfoglaltságai erősen rajta hagyták a kezük nyomát a teljesítményemen.
Reméltem, hogy kialakul egy-egy izzó AH PVP, de manapság az embereknek nincs kedve harcolni. Jól megvannak az ellenfelekkel, nem akarják kigolyózni őket - inkább percenként posztolnak és undercutolnak, de különösebb erőfeszítéseket nem tesznek. Azért sikerült pár csalafintaságot elkövetnem. A legnagyobb fogás 15 aranyért néhány Bold Inferno Ruby volt. Külön öröm, hogy az elmúlt napok egyik legnagyobb gem árusát sikerült megrövidítenem, aki (lévén új név a szerveren) valószínűleg most kezdhetett neki a piacolásnak, mert nem állított be minimum árat az addonjában. Öreg rókák nem követnek el ilyen hibát. Megtudni (vagy legyünk realisták: megtippelni), hogy milyen addont használ nem volt nehéz. Ismereteim szerint csak TSM addonnal tudott egy perc alatt 15 féle gemből alám pakolni, ellenőrizni, majd ismét alám pakolni. Ráadásul mindenhol ezt az addont ajánlják ezért nagy pontossággal ki lehetett következtetni, hogy mit használ, és bepróbálkozni az extrém deep undercuttal. Az egymással folytatott órákig (sőt jelen pillanatban is) tartó harcban szó szerint egy perc kellett neki rájönni, hogy nem ő a legolcsóbb és újraposztolni. Nem volt értelme, hogy ennél pontosabban meghatározzam addon beállításának minimál árát, mert egy ilyen akció időt vesz igénybe. Csak arra az egy itemre szabad ilyenkor koncentrálni (főleg patch napi post-madness idején), viszont ez hátrányosan érintette volna a többi aukciómat. Az említett trükköt később többször is eljátszottam, figyelve arra, hogy kellő idő teljen el két deep undercut között, hogy valamelyest elaltassam gyanakvását. De ezúttal ez nem volt több szórakozásnál, a provokáció nem talált célba és ellenfelem tovább folytatta folyamatos klikkelgetését felváltva a TSM Cancel és Post gombjain. Nem kiáltottam farkast, tőlem sokkal fanatikusabb embereket ismerve megtanultam, hogy nem minden bot ami annak látszik.

Visszatekintve rengeteg hibát követtem el. Alábecsültem sok item iránt felmerült igény nagyságát ezáltal önként adtam át másoknak a terepet és csak hosszú idő árán tudtam újra megjelenni egy-egy item eladói között. Sem enchant alapanyagokból sem nyers gemekből nem raktároztam el eleget. Bár utóbbiból gyorsan sikerült pótolni a hiányosságokat az eltett Pyrite Ore készletemből. (Apropó pyrite: kér valaki 4000 Volatile Earthöt?) A kevés haszonnal - de haszonnal - eladható cikkeket teljesen mellőztem. Túl sok időt fordítottam PVP-re, néhány aukciót beáldozva többször kellett volna feltöltenem készleteimet más, kifogyott termékekből.
Sebaj, tanultunk ebből is.

Bár terveztem még írni egyéb élményekről, de lesz még alkalom visszatérni rájuk. A következő hétfőn az addonokról fogunk beszélgetni, és remélem tudok mutatni új dolgokat az öreg rókáknak is.

Ez pedig egy rövid lista néhány ajánlott itemről Télapó alkalmából:

Alchemy
Inferno ruby transmute ami csak belefér

Enchanting
Fegyver enchantok úgy mint: Power Torrent, Windwalk, Landslide, Heartsong, Mending
Armor enchantok például: cipő-haste, cipő-mastery, kesztyű-haste, back-int

Leatherworking
Leg armorok

Jewelcrafting
Inferno ruby és Ember topaz változatai

Ezen kívül az új (Vicious) pvp szettek és kiegészítők gyártása ajánlott.

Fortuna legyen velünk, és NE ments meg minket a nooboktól! - Hiszen belőlük élünk.
Arathor tegnap 19h környékén 48x es tartományban voltak a pirosok, de jócskán ingadozott Smiling)
(nem tudtam nyugodtan instázni, mert néha meg meg lódult a sold mező, és az járt a fejemben hogy vissza kéne menni betenni még:)
#17 | Delfi válasza #14
Nálunk megmozdult. 490-550-ről 199-re. Smiling
Ha eladod az embersilket és a chaos orbot, 200g-t kapsz. Tuti megéri annak, aki 199-ért adja a készterméket...
#16 | Norton válasza #15
Az igen, félelmetes árak vannak Arathoron. Nem néztem utána, de gondolom ehhez mérten alakulnak az anyagokból előállítható  termékek árai is. Jobbak ott a lehetőségek.

Más: kicsit epeen szaga van de azért helyzetjelentek: azért nem sikerült elérni a másik kitűzött célt a 200k goldot a héten. Lecsúsztam róla 1,5kval Smiling 169k-s hasznot könyvelhetek el, amiben benne van a múlt hét pvp költsége is, viszont teljesen kifogytam és ez nem jó. Erre a hétre nem maradt semmi szóval van némi keserű szájízem mert a pvp arcok tuti most rontottak rá az AH-ra.
Valakinek van infója a mai eseményekről?
Igen a GCE az ami 100 környékéről 145 környékére mászott (Arathor)
A dreamcloth gyártás nem is rossz 5 let(eszembe se jutott) 2 szabóm is van:)

#14 | Norton válasza #13
Enchant scrollt és leg armort is lehet belőle gyártani szóval nem lesz vele gond. De a tailor alt is nagyon jó ötlet, mert szerdától a tailoros spellthreadek ára is meg fog mozdulni... reméljük nem tiszavirág életű lesz az árak emelkedése
Ha van pár tailor altod is, akik tudnak Dreamclothot gyártani, akkor előbb-utóbb elfogy az a 4k Volatile Earth is, nem? (igen, tudom, hogy egy hét a CD-je és Chaos Orbbal CD nélküli a gyártása, de az Orboknak lesz jobb helye is szerintem...)
#12 | Norton válasza #8
Akkor nem én voltam az egyetlen, aki kifogyott Smiling
Bár nekem GCE-vel támadt gondom. Dustból maradt 3000 környéke, shardból crystalból olyan 2-200. Az volt a baj, hogy a fő GCE forrásom helyett elkezdtem nagyüzemben Inferno rubyt gyártani. Prospectelni meg nem is igen volt időm max 1k ore-t az meg annyit is ért. Hogy megérte e? Ma este megtudom Smiling
#11 | Greed válasza #9
Vehetsz az ah-ban, mint mindenki más, aki nem raidel.
Az pech. A PTR-es adatok szerint (ha jól emlékszem) van transmute spell alkimistáknak az epic gemekre is, de a játékban ilyesmit nem lehet csinálni - és szerintem ez kb. így is marad jobb esetben a pre-MoP eventig, rosszabb esetben az 5.0-s patchig.
#9 | Palci válasza #5
Hát én is remélem, hogy ezzel csinálnak valamit, mert tök jó, hogy JC vagyok és nem tudok gemeket szerezni, mivel nem raidelek...

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu