KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2304 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2372 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2374 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2374 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2374 napja

Rambo092 Lorekraft: Gul'dan
Rambo092 - 3240 napja
34

Gul’dant sokféleképpen nevezték már. „Sötétség Megtestesítője”, „Álmok Elpusztítója” csak, hogy a legelbűvölőbb neveket említsük. Gyakorlatilag ő a közvetlen kirobbantója a Warcraft 1-ben vívott Első Háborúnak az emberek és orkok között, valamint közvetetten hozzájárult a Légió bukásához a Harmadik Háborúban. Szóval elég sokat „köszönhetünk” neki. Akkora arc a Warcraft univerzumban, hogy ő testesíti meg a Warlock kasztot a Hearthstone kártyajátékban.

Gul’dan korai életéről igen keveset tudni, de az biztos, hogy eredetileg a Shadowmoon klán tagja volt és nagy affinitást mutatott a sámánizmus iránt már fiatalon. Éppen ezért vette maga mellé tanoncnak Ner’zhul, a Shadowmoon klán vezetője. Ner’zhul akkoriban háborút indított a Draenei-ek ellen Kil’jaeden parancsára, aki egy mélyen tisztelt előd képében jelent meg neki. Amikor azonban az orkok már nem tudták segítségül hívni az elemeket és az őseik erejét, valami gyanússá vált. Oshu’gunnál Ner’zhul ráeszmélt, hogy Kil’jaeden átverte és kihasználta, ezért megpróbált kihátrálni a Légió játszmájából. Amikor azonban visszatért a klánjához, megdöbbenve látta, hogy Gul’dan már mindenről beszámolt Kil’jaedennek. A démon felajánlotta Gul’dannak, hogy a démoni mágia mesterévé teszi, erősebbé, mint bárkit, aki él, ha segít az orkokat az ő oldalára állítani. Az egykori sámán azonnal elfogadta az ajánlatot és elkezdte átformálni az orkokat kis klánokban élő békés közösségekből egységes, démonvérrel fertőzött hadi gépezetté.

A terv első lépéseként Gul’dan összegyűjtötte a hozzá hasonló gondolkodású orkokat, nekik is hatalmat ígért és megalapította a Shadow Council nevű szervezetet. A szervezet ezután a befolyását használva beférkőzött az ork társadalom majd’ minden területére, átalakítva azt, miközben megpróbálták kiiktatni vagy kiközösíteni azokat, akik ellenezték az ideológiájukat. Gul’dan még a saját klánját, a Stormreaver klánt is megalapította. Ahhoz, hogy végérvényesen megpecsételje az orkok sorsát, felajánlotta a klánok vezetőinek Mannoroth vérét. A démoni vér még vérszomjasabbá, barbárrá és gonosszá tette az orkokat, első „küldetésként” pedig azt kapták Kil’jaedentől, hogy mészárolják le a Draenoron található összes Draenei-t. A Draenei nép csaknem teljes kipusztítása meggyőzte Kil’jaedent, hogy a Horda készen áll Azeroth lerohanására. Valamikor ez idő alatt szerezte meg Gul’dan a fél-ork Garona bizalmát.

Medivh, akit ekkoriban Sargeras irányított felkereste Gul’dant és isteni hatalmat ajánlott neki, amit Sargeras nyughelyén talál Azerothon. Sargeras célja valójában a saját testének visszaszerzése volt, erre akarta felhasználni a Hordát. A Sötét Kapu megépült és elkezdődött Azeroth inváziója. A színfalak mögül titokban Gul’dan és a tanítványa, Cho’gall mozgatta a szálakat. Ők intézték úgy, hogy Blackhand a Horda vezetője legyen, mivel könnyen manipulálható szolgának bizonyult. A Horda a Stormwindi királyság nagy részét kifosztotta és felégette, ám az utolsó ütközet – Stormwind ostroma – estéjén Gul’dan tudomást szerzett a Kharazanba küldött különítményről. Megszállta Medivh elméjét, hogy még a halála előtt kiszedje belőle, hol található Sargeras sírja, ám nem tudta megszakítani a mentális kapcsolatot, mielőtt a mágust megölték. Ez mély kómába taszította Gul’dant, Blackhandet pedig könnyedén legyőzte Orgrim Doomhammer és átvette a Horda feletti irányítást. Ezután a Garonától kínzással megszerzett információk birtokában lemészárolta a Shadow Council majdnem összes tagját.

Amikor Gul’dan felébredt a kómából, csupán Cho’gall és az ő irányítása alatt álló Twilight’s Hammer klán maradt az ő oldalán. Doomhammer azonban felajánlotta neki, hogy megkíméli az életét, ha információt szolgáltat Blackhand követőiről. Gul’dan el is árulta neki, hogy egy Blackhand fiai (Rend és Maim) által vezetett különítmény arra készül, hogy puccsot hajtsanak végre és visszaszerezzék a Horda irányítását. Doomhammer feloszlatta a különítményt és szigorúan megfigyelt gyalogos osztagokba sorozta őket.

Gul’dan, hűségének jeléül felajánlotta, hogy felállít egy élőhalott lovasokból álló hadsereget. Követőivel együtt megpróbálták feltámasztani Stormwind elesett lovagjait, de hosszú hónapokig semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni. Gul’dan ezután Cho’gall segítségével lemészárolta saját követőit, lelküket pedig zöld kristályokba zárta, amelyeket rudak végére erősített. Ezeknek a fáklyáknak az erejét ez után arra használta, hogy feltámassza Stormwind elesett katonáit, mint az első Death Knightokat. Miután Doomhammer megkapta az ígért hadseregét, megára hagyta Gul’dant, míg ő északra menetelt Lordaeron ellen.

Gul’dan hataloméhsége végül a Horda bukását okozta: Lordaeron fővárosának ostroma során magával vitte a Stormreaver és Twilight’s Hammer klánokat és hajóra szálltak, hogy megtalálják Sargeras sírját. Doomhammer, látva, hogy csapatainak csaknem fele eltűnt, visszavonult a Hordával, ami elég időt adott a Szövetségnek, hogy rendezzék soraikat és ellentámadást indítsanak. Gul’dan valóban megtalálta a sírt és a leghűségesebb követői segítségével felnyitotta azt. Az ajtó mögött azonban nem isteni hatalom várta, hanem démonok, akik őt és követőit is megölték. A Stormreaver és Twilight’s Hammer klán maradékával Doomhammer csapatai végeztek, mikor megtalálták a dezertőröket.
Gul’dan csak az utolsó perceiben eszmélt rá, hogy ő is, mint egykori mestere csupán Sargeras eszköze volt, hogy a Sötét Titán elérje célját: teste visszaszerzését és Azeroth elpusztítását.

Kevés szereplő van azonban a Warcraft univerzumban, aki halála után is nagy befolyással rendelkezik a történetre. Gul’dan koponyája megmaradt és vele az emlékei is. A koponyát átitatja a démoni energia és rajta keresztül a tulajdonosához suttog Gul’dan. Először Ner’zhulhoz került az ereklye, aki arra használta, hogy még több átjárót nyisson Draenorról más világokra, majd Khadgarhoz, aki ennek segítségével zárta be a Sötét Kaput, hogy megóvja Azerothot. A koponya tisztázatlan körülmények között került a Légióhoz, majd vissza Azerothra, ahol a démonok a benne található démoni energiát felhasználva fertőzték meg Felwoodot. Illidan Stormrage megszerezte Gul’dan koponyáját és magába szívta az erejét, aminek következtében félig elf, félig pedig démon lett belőle. Ez lehetővé tette, hogy megölje Tichondriust, az élőhalottak vezetőjét, ám Malfurion elűzte.

A Warlords of Draenorban újra láthatjuk Gul’dant, ebben az alternatív univerzumban Grom visszautasítja Mannoroth vérét, így gyorsan zátonyra fut az eredeti terv: a Horda megalapítása. Ezután a Vashorda arra használja Gul’dant és követőit, hogy fenntartsák a kapcsolatot Azeroth és Draenor közt. Miután kiszabadul, folytatja munkásságát annak érdekében, hogy Draenort megszállhassa a Légió. A terv olyannyira sikeres, hogy Gul’dan végül átveszi az irányítást a Vashorda felett, meggyőzi Kilroggot, hogy igyon a démonvérből és a következő raid végső ellenfele nem más, mint Archimonde.



A végére persze nem marad el a kérdés:

Az már biztos, hogy Gul’dan nem boss lesz a következő raidben. Sokak úgy gondolják, hogy ez az utolsó raid. Na de akkor milyen formában fogunk szembenézni Gul’dannal, ha egyáltalán szembe fogunk ebben a kiegészítőben. Lehetséges, hogy a Blizzard folytatja a MoP-ban elkezdett trendet, miszerint a kiegészítő fő gonosztevője lesz a következő kiváltója?  Aki látta már a „Time is a flat circle” nevű achievementet, az következtethet egy néhány dologra. Ennek leírásában ugyanis az szerepel, hogy „Minden, amit valaha tettünk vagy tenni fogunk megtesszük újra meg újra.” Ez egy idézet a True Detective című sorozatból. Én arra következtetek, hogy mindegy, mit teszünk, a történelem megismétli önmagát. Gul’dan valahogy átszökik Azerothra és újra megnyitja Sargeras sírját. Ha a pletykák igazak és a következő kiegészítő tényleg az „Eye of Azshara” címmel rendelkezik, akkor ez bele is illik a képbe. Ti mit gondoltok? A válaszokat várom a kommentekben!

Források:
www.wowwiki.com
hearthstone.gamepedia.com
www.mmo-champion.com (lore fórum)
wow_c_528353
wow_c_528232
wow_c_527167
wow_c_526144
wow_c_525619
Megnéznék egy jelenetet ahol az alternatív Gul'dan az eredeti Gul'dan szellemével beszél Tomb of Sargeras-nál. ( meg aztán jól is mutatnának egymás mellett ahogyan hasonlóak, de azért mégis máshogyan néznek ki )
Az ogre vicces lenne, minden frakcióban Smiling Én szívem szerint elégedett lennék egy fajjal is pluszba, de az legyen olyan, mint a pandaren. Iszonyat jó kezdőterület, eszméletlen történet és a végén választhatsz melyik oldalra állj. Ha visszamenőlegesen is megcsinálnák, az komoly lenne Smiling Ellenben a high elf szerintem tökéletesen vállalható lenne, de kérdés milyen kiegészítőben.
#27 | Fea válasza #26
mountolni úgyis csak non-combatba lehet, azt meg nelf formban.
#26 | Cseho válasza #25
wow_c_515254
#25 | mgitta válasza #24
Naga sajnos a kinézete miatt (láb, cipő, mountok) úgy tudom, hogy kiesett a Blizzardnál, mint játszható faj.

Egy időben a furbolgokat akarták az alli oldalán játszhatóvá tenni. Másik oldal: murloc Smiling

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu