KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2349 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2417 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2419 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2419 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2419 napja

Norton Banki Napló: Addonok 2. rész - Craftolás
Norton - 4512 napja
20
Karácsonykor sem lazítunk, hisz ami másnak az ünneplés és pihenés ideje, az nekünk a több vásárló és a konkurencia csökkenés időszaka. Nézzük át az ígért craftolós addonokat.

Ahogy a nagyvilágban, úgy kedvenc játékunkban is a kereskedelem fő mozgatórugója a kész termék gyártása és eladása. Ahhoz, hogy sikeresek legyünk nem elég feltérképezni a jól fogyó cikkeket, hanem időnk egy részét craftolással is el kell töltenünk. Mivel az az idő, amit gyártással töltünk nem tömi zsebünket, elengedhetetlen néhány olyan addon használata, ami az elvégzendő feladatok egy részét megteszi helyettünk. Vegyük sorra a legnépszerűbbeket.

A "szakmát" komolyan művelő goblinok kész hadsereggel rendelkeznek, céltudatosan alakított karakterek garmadájával csak azért, hogy ha kiderül egy itemről, hogy jól megy azonnal tudjanak reagálni. Ilyen helyzetben fontos, hogy tudjuk: melyik karakterünknél találhatók a szükséges alapanyagok. Első addonunk ezért a táskáinkban, bankjainkban való keresést rendkívül leegyszerűsítő Altoholic. Egyéb funkciói mellett használhatjuk az utolsó hiányzó Obsidium Bar vagy Volatile Air megtalálására, de ha arra lennénk kíváncsiak, hogy melyik karakterünk ismer egy bizonyos receptet (esetünkben a szuperextrémüberritka Power Torrent enchantot); nos az sem jelent gondot. Bal oldalon, az Account Summary menüpont alatt találjuk a karaktereinket szerverekre bontva. Egy karaktert kiválasztva láthatjuk az adott karakter táskáinak és bankjának tartalmát, talentjeit, glyphjeit, spelljeit, de az addon témába vágó másik funkciója: a Professions gomb. E gomb segítéségével a logolgatás macerás procedúrája nélkül tudunk matatni a karaktereink ismert receptjei / formulái között. A képen épp egy enchanter karaktert láthatunk, a receptek mellett pedig az elkészítéshez szükséges alapanyagokkal. Ha rávisszük az egeret egy-egy alapanyagra, akkor azt is megnézhetjük, hogy mely karakterünknél hány darab leledzik belőle. A kezelőfelület Search fülét választva a tipikus AH menüt kapjuk, itt szintén át tudjuk világítani a karaktereink és a klánbankok tárolóhelyeit. Kinek melyik megoldás szimpatikus.

Ha már összeszedtük a szükséges anyagokat, de még nem tudjuk, hogy mit is lenne érdemes gyártani, ami a lehető legjobb profitot hozza, akkor nekünk találták ki a különböző profession ablakot módosító / kiegészítő addonokat. Aki irtózik a Tradeskillmaster Crafting moduljától, annak tudom ajánlani LilSparky Műhelyét. Mindkét addon fő profilja a várható profit kiszámolása egy - egy termék gyártása esetén.

A kettő közül a kevesebb állítgatást igénylő addon a LilSparky's Workshop. Installálás után azonnal használható, szinte minimális beállítást sem kell eszközölnünk rajta. Esetünkben egy alkimista karakter ablakát látjuk, melyet az addon megtoldott két sorral. A képen a bal oldali oszlop mutatja a flaskák jelenlegi árait az AH-ban (fontos megemlíteni, hogy ha a tradeskill ablak megnyitása előtt nem végeztünk egy gyors keresést az adott termékekre, akkor fals értékeket mutathat az oszlop; fontos minden craftolás előtt frissíteni az addon jelenlegi árakra vonatkozó adatbázisát egy egyszerű kereséssel), jobb oldalt pedig az alapanyagok összesített árát látjuk. Az addon jól elkülöníti a profittal eladható termékeket a veszteséggel craftolhatóaktól. A két oszlop közül a bal oldaliban mutatott információk változtathatók aszerint, hogy aukció árat, vendor árat vagy az item disenchantolását követően várható hasznot szeretnénk látni. Az oszlopot jobb klikkel molesztálva további opciók is előhozhatók, mint például a craftolás árának és az eladás árának százalékos aránya. A Value Module menüpontot választva pedig azt állíthatjuk be, hogy az addon mely más addon információit felhasználva határozza meg az árakat. LilSparkyt használva én jobb szeretem manuálisan frissíteni az adatokat (patch napokon, ha nincs frissítve ez az addon is hajlamos butaságokat művelni), ezért nálam az Auctionator van beállítva forrásként. Így bárminemű craftolás előtt az előre csoportokba rendezett alapanyagok/scrollok/flaskák/stb árát frissítem egy kereséssel.

Ha fejfájást kapunk a számolgatástól, és szeretnénk egyértelműen látni, hogy pontosan mekkora profitra számíthatunk ha legyártunk egy terméket, íme a tizenöt AH-zó nő megkérdezésével készült,véletlenül sem hivatalos reprezentatív top10-es lista alapján; a 2011-es év legszexisebb craftolós addonjának választott... a legszívesebben kattintgatott gomb címét elnyerő... a legutálatosabb és legbonyolultabb AH kiegészítő titulusát birtokló addon: TééééSM "Bigprofit" Craftiiiiiing!

Hát igen, ez az addon megérdemli a méltó felvezetést. Ez a modul is megköveteli a neki járó, beállításra szánt időt, de annak végeztével megkönnyíti, sőt felgyorsítja a craftolást. Ezt az addont használva könnyen megtaláljuk a profittal eladható termékeket és a nagy elődtől (Quick Auctions 3) örökölte azon tulajdonságát, hogy könnyen listát készíthetünk a craftolásra szánt itemekről akár az adott szakmát nem ismerő karakterrel is, hiszen az addon megjegyzi ezt a listát a logolgatások során. Feltelepítve, a TSM főablaka egy gem ikonnal bővül, melyre kattintva elővarázsolhatjuk a modul beállításait.

Megvárom, míg hoztok magatoknak egy kávét...

Szóval a General Settings nem igényel különösebb magyarázatot, térjünk is át gyorsan a Price/Inventory Settings részre. Az 1-es pont két legördülő listájában állíthatjuk be, hogy honnan vegye a modul az alapanyag (craftolás) és a kész termék árait. A 2-es pontban állíthatjuk be, hogy a profit áránál figyelembe vegyen e egyéb költségeket, amit levon a végleges profit kiszámolása során. Egyszerűbben: például itt állíthatjuk be a sikeres aukciók utáni 5%-os "AH-adót", vagyis azt az értéket, amit minden egyes eladott termék árából lecsíp magának a szakszervezet. Aki még most sem értené: ha eladunk valamit akkor az AH rendszere levon belőle 5%-ot "kezelési költségként" és a ténylegesen postaládánkban landoló összeg az aukció árának 95%-a. A végleges összeg tehát 100 arany esetében: 100 x 0,95 = 95 arany. Ez ugyan nem sok, de egy 25 ezer aranyért eladott Szöges Cipő of the Brutális Megtorló esetében már 1250 arany állambácsinak. A harmadik pontban jelölhetjük ki, hogy a modul mely karaktereket és mely klánokat vegye figyelembe a nálunk lévő alapanyagok felmérésekor.

Ezek voltak a modul lényegi beállításai. Ha ez megvan, a bal oldalon sorakozó szakmák ikonjaiból válasszuk ki a kívánt szakmát. Én épp az egyik enchanter karakteremen vagyok, ezért példának az enchantot fogjuk venni. Kiválasztva tehát a szakmát, listázódnak a hozzá tartozó receptek. Itt receptenként állíthatjuk be azt a szűrőt, ami alapján később a modul listázni fogja a lehetőségeket. Az összes ismert recept benne van a listában, nyugodtan szöszmötöljünk el vele. Beállíthatjuk például, hogy az összes Cata enchant mellett vegye figyelembe a twinkeknek szánt legjobb heirloom enchantokat is. A 2. ponttal jelzett gombra kattintva felugrik ez az ablak, ahol az előzőleg kijelölt recepteket egy új, vagy már létező TSM csoportba illeszthetjük. Ebben az esetben szeretném, hogy minden amit kijelöltem egy már létező, "enchantok" nevű csoporthoz legyen hozzáadva. A modul beállítására szánt idő legnagyobb részét ennél a résznél fogjuk eltölteni, mert (az enchant esetében) minden egyes sloton végig kell mennünk és beállítani a szűrőt.
Ha ezzel végeztünk és nem akarunk a Mariana - árok szintű mélységig beállítani minden csúszkát és értéket, nincs több dolgunk a modullal és végre kezdhetjük a craftolást. A kávé már úgyis rég kihűlt...

Következő lépésünk tehát mindent bezárni, aztán újra megnyitni Smiling a TSM Craft modulját, kiválasztani a szakmát és rábökni a Show Craft Management Window gombra. Megnyílik a szakmához tartozó lista egy csomó hülye számmal. Az 1-es mezőben látjuk az ismert recepteket; választhatunk az ömlesztett listázás vagy az egyes slotokra vonatkozó felkínált lehetőségek közül (az előbb beállított szűrők szerint). Vizsgálgassuk kicsit a képet: az 1-es pontban épp a back enchantokat nézem, a 2-es mező egy rövid összegzést mutat az itemekről, a 3-as pont a craftolt item AH árát, mellette pedig az AH ár viszonyítását mutatja a craftolás költségeihez mérten aranyban és százalékosan is. A 4-es mezőben látom a kiválasztott itemek össz-anyagköltségét (ebben az esetben a nyíllal jelölt 1 darab enchant cloak - greater intellect scroll gyártás), az 5-ös mezőben megtudhatom az összes kiválasztott termék gyártási költségét (Estimated Total Mat Cost, az elején beállított Auctionator friss információ szerint) és a tárolt alapanyag ár adatbázisból számolt profit mértékét (Estimated Total Profit), a 6-os mezőben pedig az összes craftolásra váró termék listája. A Craft Next gombot már nem kereteztem be, mert már így is úgy néz ki a kép, mint egy rossz Excel tábla, de annyit elárulok hogy azzal tudjuk majd megcraftolni a megcraftolni valót. Ha most rányomnék erre a gombra, akkor készítenék egy darab enchant cloak - greater intellect scrollt (nyíl). A craftolni kívánt termékek kiválasztása egyszerű, bal klikkre egyet hozzáad a listához, jobb klikkre eggyel csökkenti a darabszámot. A második mezőben látható 0/0/0/19 rész a fölötte található magyarázat szerint olvasandó. Jelen esetben tehát sem AH-ban, sem a táskákban vagy a bankban sincs ilyen scroll, viszont egy másik karakteremnél található 19 darab. A számokra irányítva az egeret a megjelenő tooltip meg is mondja, hogy melyik karakterünknél vannak a scrollok, abban az esetben, ha felraktuk az Altoholicot vagy más hasonló addont.

Szeretném itt is kiemelni, hogy ahogy a LilSparky esetében, itt is fontos az alapanyagok és a gyártani kívánt kész termékek árára vonatkozó információk frissítése, hogy megfelelő értékeket mutassanak az addonok.

Nos ennyit kell tudni, ha a TSM-el szeretnénk craftoltatni alap szinten. Csak elsőre tűnik bonyolultnak. A folyamat nagyrész automatizált, hiszen csak arról kell gondoskodnunk, hogy birtokoljuk a kellő alapanyag mennyiséget és az addon craftol helyettünk. Persze létezik mód az emberi tényező kiiktatására is, hogy minden menjen magától, de azt mi nem csináljuk csak azok a csúnya gonosz botok meg a svédek! Jajjj azok a svédek.

A craftolás témájához tartozik még egy nagyszerű addon a Panda. Most és azonnal szögezzük le, hogy merő véletlenségből követi ez az addon a full automatizálásról szóló pár mondatot. Nem botolunk, craftolunk!

A Pandát megnyitva automatikusan igazodik a karakter szakmáihoz, és aszerint ajánlja fel a lehetőségeket. Használható Massmindenre, tehát nagyszámú disenchantolásra, millezésre és prospectre is. Az addon működését az agresszív virág-szétszedés nevű tevékenységen keresztül mutatom be. A képen nyíllal jelölt gombot használva egyszerűsíthetjük le a millezést, a Mass Mill nevű gombot nyomkodva minden táskánkban lévő virágot szét fog szedni a Milling szabályainak megfelelően. Ha nem szeretnénk eltakarni a képernyőnket az ablakkal, a gombot helyettesíthetjük egy /click MassMill sort tartalmazó makró létrehozásával is. (FIGYELEM! az utasítás case sensitive, vagyis fontos, hogy figyelve a kis- és nagybetűkre írjuk a MassMill-t) Abban az esetben viszont, ha kész raktárunk van különböző virágokból, de csak egy adott virágot szeretnénk szétszedni: keressük meg az adott virágot és az egér bal gombját használva egyesével is millelhetünk. Jelen esetben az 1-es pont lehetőségei közül eldönthetem, hogy virágot szétszedni vagy különböző glypheket vagy scrollokat szeretnék e gyártani. A szürkés glypheket nem ismerem, ezért nem is kínálja fel az addon gyártásra, a világos glyphekre kattintva pedig elindul egy darab gyártása az adott glyphből. A főablakot bemutató kép 2-es mezőjében található ink ikonok is nyomkodás-érzékenyek. Kellő mennyiségű pigment birtokában rákattintva egy inkre elindul egy darabjának gyártása. Hát nem valami produktív, de legalább tudunk ilyet is csinálni. Vannak erre jobb módszerek is. Az addon említésre méltó humor faktora cooking szakmánál jön elő, az úgynevezett Emo Food kategória megér egy misét.

Végül pedig néhány ajánlott macro mass disenchanthoz és prospecthez:

Disenchant:

#showtooltip
/cast Disenchant
/use item:52306
/use item:52307
/use item:52312
/use item:52310
/use item:52308
/use item:52314
/use item:52309
/use Deathsilk Bracers
/use Carnelian Spikes
/use item:54471
/use Stormforged Shoulders

Prospect:

#showtooltip
/cast Prospecting
/use Obsidium Ore
/use Elementium Ore
/use Pyrite Ore

Mivel a makrók szövegének hossza véges, ezért a DE makrónál ajánlott az itemek ID számát használni a nevük kiírása helyett. Ezért olvasható sok helyen a "/use item: szám" rész. Az ID számot Wowhead segítségével tudhatjuk meg: keressünk rá a kívánt itemre és a weblap URL-jének végén találjuk az ID számot. Például itt a kék Alicite Pendant nyaklánc összes verziójának ID száma 52312.

Még egyszer Boldog Karácsonyt mindenkinek! Kommentben lehet versenyezni, hogy ki kapta a legszebb zoknit vagy legillatosabb tusfürdőt idén! Smiling

Gyerekek.. en ugy orultem hogy volt 46 ezer goldom mikor kijott a patch.. gondoltam veszek belole mountot (vial of the sands), arra sporoltam.
Most van kb 23 ezer, ergo a masik felet csak enchantra koltottem el meg gemekre! Arrol nem is beszelek inkabb, hogy nem sok 397-es cuccom van, szoval ha neadjisten nyerek valamit, es kell bele 3 ko + encha az alaphangon 3 ezer gold. A kis mountomrol almodni sem merek mar.. :( 

Ha nem veszel mindenfele hulyeseget akkor nagyon nagyon sok goldot ossze lehet szedni, en elhiszem hogy vannak nagyon gazdag emberek. :) 
Remek Írás, ajánlom mindenkinek aki kitűzte maga elé a gold cap elérését.
Nagyon sok olyan infó van benne amiért mások sok pénzt kifizetnek.
És letezik ennyi gold én mar a 2. capen is túl vagyok, 1. glyphekből a 2. JC-enchanból.
Viszont nélkülözhetetlen a cél eléréséhez hogy ne vegyél +1 dps miatt új gatyát, vagy 78. mountot "mert ha nincs noob vagy".
Igaz most jótékonykodtam én is Mikulas és  Karacsony végett, de tudok sshotot kuldeni a hitetlenkedőknek. /Ugyanitt 100 stack volatile life eladó, es 700 truegold -  egy kis epicfail belefer/
gratulalok a rovathoz, jól összefoglalja a lényeget.
At Gold Limit.
wow_c_431043
#17 | TCs válasza #16
wow_c_431042
Ne gyepáljátok már egymást, karácsony, szeretet, béke, új év, stb.

Amúgy a millás goldcapről volt szó, nyilván.
#15 | TCs válasza #14
wow_c_431038
#14 | Delfi válasza #13
Hihető, hogy azt gondoltad: 150k hiányzik, hogy elérje a hőn áhított 214k-s limitet.
#13 | TCs válasza #11
wow_c_431036
#12 | Greed válasza #11
Általában nem érdekel túlságosan az ilyesmi, én tudom, hogy igaz, aztán más meg úgy érzi és gondolja, ahogy akarja. Smiling
#11 | Delfi válasza #10
A "Screenshot or didn't happen" szabad fordításban azt jelenti, hogy "hazudsz te k****"?

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu