KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2349 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2417 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2419 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2419 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2419 napja

Norton Banki Napló - Filozofálgatás 1. rész
Norton - 4568 napja
23
Üdv mindenkinek!
Norton vagyok és ezentúl a hétfői napokon találkozhattok majd irományaimmal. Útjára indítunk egy kéthetente jelentkező, Banki Napló címet viselő rovatot, mely a manapság még mindig népszerű téma, az AH-zás rejtelmeibe próbál belebonyolódni.
A L2P cikkekben megszokottaktól kicsit mélyebben leásunk a játék gazdasági részébe remélve, hogy megtaláljuk a gazdagság Szent Grálját. Én se szeretem a száraz tényeket és matematikai egyenleteket, ezért a szükségesnél több számolgatással nem fogtok találkozni. A rovattal egy időben útnak indul Moneypls nevű hősünk, történeteivel az új szerveren kezdő és kevés játékidővel rendelkező játékosok életét fogja kicsit megkönnyíteni. Akkor vágjunk is bele!

Krisz hónapok óta tartó, rendületlen kitartása meghozta gyümölcsét: kezébe foghatta Shadowmourne-t, hátizsákjában pedig ott lapultak az Unsealed Chestből nyert epikus tárgyak, melyeket jó pénzért tervezett eladni. A jelentéktelenebb darabok lassan ugyan, de idővel elmentek. A tabardot büszke paladinként természetesen megtartotta. Egy itemre koncentrált igazán, s ettől remélte a legnagyobb hasznot. A Crimson Deathcharger mount, az akkori content idején is ritka és különösen értékes hátas. Nem volt tisztában jelenlegi árával, ezért csak bidre rakta be az aukciós házba.
70 ezer arany nem nagy ár egy mára már rendkívül ritka mountért.

Pár órával később boldogan mesélte, hogy szinte azonnal rábiddelt valaki... Még szerencse, hogy az aukció lejárta előtt beszélt egy tapasztaltabb kereskedő barátjával.
Tanácsára hallgatva azonnal megszüntette az aukciót és a délutáni főidőben elkezdte hirdetni trade csatin természetesen ár nélkül hátha rátalál egy gyűjtőre, aki komoly összeget is hajlandó fizetni. Legnagyobb meglepetésére a sok megmosolyogtató árajánlat között ráakadt emberére, szinte azonnal az első hirdetés után.
A számára ismeretlen név egy közepesen ismert klán tagja volt és 100 ezer aranyat ajánlott. Ez az összeg bőven megfelelt elvárásainak és mivel nem akart sokat teketóriázni az eladással, már készült lebonyolítani az üzletet.
Azért még odaszólt a barátjának, hogy elújságolja, mekkora szerencse érte.
Csak egy unott kérdést kapott válaszul: "Mi a neve?"
A kereskedő barát jól ismerte a válasz whisperben feltűnő nevet, régi vetélytársa volt a gem és enchant piacról. Név nélkül is tudta, hogy aki azonnal egy ekkora összeget ajánl az biztosra megy, nincs kedve alkudozni és most akarja a nyilván régóta vágyott mountot megszerezni. De most, a név birtokában lehetőség nyílt játszani egy kicsit a számokkal.
Krisz ismét megfogadta a kapott tanácsot és azt írta a potenciális vevőnek, hogy van egy másik jelentkező, aki 10 ezer arannyal többet ajánl. Hajlandó-e beszállni a licitbe?
A csapda készen állt, egy olyan csapda amibe még a tapasztalt ravasz rókák is önként sétálnak csak, hogy megszerezzék a kiszemelt itemet.
Az áldozat okos volt, és mint kiderült, jól ismerte a hozzá hasonló AH goblinokat. Rákérdezett Krisznél, hogy ugyan ki az, aki hajlandó túllicitálni egy ilyen magas összeget.

Az ezt követő fél percben két whisper történt: egy válasz a trükkhöz nevét adó kereskedő barát nevével, és a tőrbe csalt áldozat - a válaszban kapott régi ellenfél nevét meglátva - szélsebes újabb ajánlata immár 115 ezer aranyat kínálva.

Az üzlet megköttetett, egy - még mindig áron alul - eladott mount két játékosnak is boldog délutánt hozott. Krisznek különösen, hisz 15 ezer arany bónusszal zárta a rövid tárgyalást. A vevő pedig élő bizonyítéka, hogy az ősrégi trükk még mindig működik.
Saját magával harcolt egy nem létező licitálási versenyben.



A kissé hosszúra nyúlt felvezető több szempontból is tanulságos. Megtudhatjuk belőle, hogy milyen fontos a megfelelő értékbecslés, a piac feltérképezése, az azt alakító személyek ismerete és az apró jelek észrevétele. Felkészülés, tervezés és fegyelem. Ez az a három tulajdonság, ami megkülönbözteti a jómódú játékost az igazán gazdagtól. A fenti kis történet nem egy tökéletesen végrehajtott cselekménysorozat, de jó példája annak, hogy mennyire kifizetődő egy-egy pillanatra megállni átgondolni a helyzetet.
Mi lett volna, ha épp nincs online a kereskedő barát? Rövidebbek lennénk 45 ezer arannyal, a vevőnek pedig főhetett volna a feje, hiszen annyira olcsón szerezte meg a mountot, hogy elgondolkozott volna. Lehet inkább berakja AH-ba, és elég szép hasznot termel csupán a jól ismert közhelyet alkalmazva: "Vegyél olcsón, add el drágán." Később úgyis talál valakit, akitől megveheti ismét, immár saját használatra.

Ezért elengedhetetlen felkészültnek lennünk. Vagyis minimum nagyjából tisztában lenni a játékban előforduló itemek árával. Ugyanúgy érvényes ez a szabály a fent említett extrém ritka dolgokra, mint a naponta kismillió számban AH-ba betett itemekre. Meg kell tudnunk becsülni egy hozzávetőleges árat, ami viszont rengeteg szempont alapján alakul ki bennünk.
Többek közt figyelembe kell venni az eladni kívánt item
  • beszerzéséhez szükséges időt és erőfeszítést (könnyen farmolható/elkészíthető, netán drága nyersanyagokból craftolható, vagy több játékos segítségét kell igénybe venni megszerzéséhez)
  • feltűnésének gyakoriságát (sok ember kereskedik az itemmel vagy csak néhány szerencsésnek adatott meg a lehetőség)
  • tudni kell, hogy mennyire lehet szüksége rá valakinek (esetleg a szakmák fejlesztéséhez kell, a Dungeon Finder egyel magasabb szintjének eléréséhez vagy a raidelő játékosok kihagyhatatlan kelléke).

Ezen kívül megannyi apró részlet, információ és trükk az, amiket okosan használva egy hosszú és gyakran unalmas folyamat végére érve kijelenthetjük: Gazdag vagyok!


Folytatjuk.
Utógondolat, neked is benntvan a friendlistben a konkurencia?Smiling
A gold lootedből, ill a gold from quest rewards, meg a gold from vendorsot néztem és hasonlítottam az altjaim statisztikájával Smiling

A gold spent on travel jó magas nálad. dehát playere válogatja.

Az auctions posted az rémesen magas:) annál már csak a gold earned a nyamm:)

Bár ez utóbbi, izé, amikor a másik accom is on, akkor születik eltérő érték, a hordás ahban megvett cucc jön alli oldalra (illetve vice versa) akkor muszáj magamtól megvennem:)
De én csak egy parányi halacska vagyok csupán.

A sok posted versus sok arannyal kapcsolatban, viszonylagos.
Mivel a nyilvános armorykon nem lehet már nyomonkövetni (hamar kivették a wealth fült:) igy voltaképp érdektelen számomra, hogy "csaljak" benne:)
Tegyük fel van egy secondary alt hasamra ütok, 54333 posttal, meg helyes kis másik acc, berepül ahba mondjuk egy középkategóriás lila 23xxx ért, ezt megveszem, majd visszapostázom, és ujra, meg ujra meg ujra:)

És akkor még ott van a trade channeles bótolás, annak meg  nyoma sem marad az armoryban. (sajnos, mert a mainnal adtam el már pár szépet:)
#21 | Norton válasza #20
Jó ötlet analizálni egy ilyen képet, többet is meg lehet tudni belőle, mint szeretnék Smiling
Bár a karakter nem main, sőt mégcsak nem is elsődleges alt, de a te gondolatmeneteden haladva simán elképzelhető lenne.
A legitségre pedig egy másik bizonyíték lehet, hogy nem 3-4 aukcióból hozta össze azt a közel 3 milliót hanem több mint 72 ezerből.
Aztán le lehet szűrni még pár dolgot egy ilyen képből de hagyjunk elég témát a jövőbeli cikkekhez Smiling
Picit nézegettem azért azt a screenshotot.
Nagyon úgy tűnik, hogy main karakter(gold from q rewards, ill a g looted)
a 18ks most expensive miatt valószínűleg nem trukkozott karakter

A sok pínz = sok idő.

Amikor még érdekelt a zsé, azért kellett a másik acc:)
Az aucionsos számokat, magunknak is fel lehet tornázni:)
Az én ismerősöm kaszál a legjobban..csinált egy casual guildet pár hónapja, ahova mindenkit fel vett. Mára közel 1000 tagja van...képzelhetitek mennyi gold jön össze neki..
Nem tudsz úgy elmenni raid-be vagy bármilyen városba hogy ne fuss össze néhány taggal.. Laughing out loud
#17 | Beorn válasza #13
A mondat végén a smiley Smiling nem véletlenül volt ott. Smiling
Nem teljesen marhaság. Ismerősöm is mindig trade chaten hiretett és vett nagy mennyiségben alapanyagokat, pl. gemekhez, voltak állandó beszállítói és ahban megvágva a gemeket többszörös haszonnal eladta. Ahból csak akkor vett ki alapanyagot, ha valaki nagyon olcsón rakta be, hogy lehúzza az árakat. Meg egy másik trükk volt: vett egy rakás növényt ahból meg tade-en darkmoon előtt sokkal és mivel darkmoon közeledtével mindenki akart kártyát csinálni, így duplájára nőttek a növény árak. Kb. 100ezret keresett ezzel, csak már alig tudta melyik kari bankjába tegye a sok gazt:D
Ilyen trükkök is jönnek később - ez egy bevezető epizód volt.
Ennek pontosan mi értelme van? Azt hittem valami gyakorlatias AHval kapcsolatos cikk lesz, erre egy csak néhány kaszt által, hónapok alatt, 10-20 ember segítségével teljesíthető quest révén szerezhető mountról olvashattunk.
Amennyire jól hangzott a rovat a bevezető alapján annyira semmi értelme nem volt a folytatásnak. És most 2 hetet lehet várni, hátha mégis lesz?

Ez a "hazudd azt, hogy más is tett ajánlatot és kérd meg egy haverod, hogy játssza el" trükk pedig szerintem totál alapvető, a legegyértelműbb trükk. Már ha valakinek nem sérti az önbecsülését az, hogy egy játékban, játékpénzért hazudozzon.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu