KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2302 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2370 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2372 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2372 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2372 napja

mgitta Thrall - Twilight of the Aspects 1. rész
mgitta - 4575 napja
16
Az Aspektusok Alkonyáról szóló Golden-könyv tartalmának kivonata azoknak, akik nem tudták angolul elolvasni. Röviden-tömören Thrall idővonalakon át tartó utazását követhetjük figyelemmel sárkányokkal és a Twilight szektával ötvözve.

Halálszárny újbóli felbukkanása törést okozott a Viharörvényben (Maelstrom), amelyet a Földi Kör (Earthen Ring) sámánjai próbáltak begyógyítani. A sámánok között volt Nobundo, Dühödtföld Rehgar (Rehgar Earthfury), Dühödtföld Muln és természetesen Thrall, szerelmével, Aggrával. Amikor azonban Nobundo vezetésével egy csoportos varázslatot próbáltak végrehajtani, Thrall koncentrációjának hiánya eredményeként egy hatalmas villám csapott a sámánok közé és majdnem megöl egy goblin és egy törp sámánt. A többi sámán ezután finoman jelezte Thrallnak, hogy talán mégsem tud úgy segíteni nekik, ahogy szerette volna. A dühös Thrallt Aggra még inkább felbosszantotta, amikor kijelentette, hogy az ork nem képes kibújni a Hadfőnök (Warchief) álarca mögül, és szolga módjára magába fojtja személyes gondjait, amelyek megzavarják sámánisztikus képességeiben.

 

Az Alkony Szektásait (Twilight Cultist) új vezető irányítja, miután Cho'gallt, Nefariant és Onyxiát megölték, valamint Al'Akirt elpusztították. Az Alkony Atyának (Twilight Father) nevezett idős személy szolgájává tette Arygos halottnak hitt nővérét, a kék sárkány Kirygosát egy megbűvölt nyaklánc segítségével. Az Atya folyamatosan kapcsolatban áll Halálszárnnyal, akitől utasításait kapja.

 

Mindeközben a sárkányoknál jelentős változások történtek. Nalice, a fekete sárkányok képviselője rejtélyes körülmények között otthagyta a Wyrmrest Egységfrontot (Wyrmrest Accord). A kék sárkányok között vetélkedés folyik az új Aspektus címért, a fő vetélkedők Arygos és Kalecgos. Ysera a Rémálomból (Nightmare) való kiszabadulása után immár nem viseli az Álmodó (Dreamer) nevet, hanem ő Ysera, a Felébredt (Awakened). Úgy tűnik, hogy a zöld sárkány aspektusnak látomásai vannak a jövőről a Smaragd Álomban, azonban az éberek világában nehezen tudja kifejezni magát. Látomásában az Alkony Órájáról (Hour of the Twilight) beszél, amely a sárkányok végét jelenti.
 

A Kataklizma hatására Alexstrasza elhatározta, hogy összehívja a Wyrmrest Templomba a vörös, a zöld és a kék sárkányokat, hogy közösen próbálják kitalálni, hogyan győzhetnék le Halálszárnyat. A találkozó előtt Korialstrasz meggyőzte szerelmét, hogy nélküle menjen el a találkozóra, mivel őt nem igazán kedvelik bizonyos sárkányok. Alexstrasza nehezen, de beleegyezett, hogy távollétében Korialstrasz vigyázzon a sárkánytojásokra, miközben esti mesét mond nekik.

 

A sárkányok találkozója nem sül el túl jól, mivel Arygos egyfolytában Alexstraszát hibáztatja apja, Malygos halála miatt, de Kalecgos megvédi a sárkánykirálynőt. A veszekedés kellős közepén egyszercsak megjelennek az Alkony Atya által vezetett Alkonyi sárkányok (Twilight dragons), és megtámadják a templomot. Azonban a templom elleni támadás csak figyelemelterelés, az igazi cél a templom alatti szentélyekben elhelyezett sárkánytojások elpusztítása. Egy hatalmas robbanással el is pusztul a templom és a szentélyek egyaránt. A túlélők után kutatva a sárkányok megtalálják Korialstrasz holttestét, valamint felfedezik, hogy az összes vörös sárkánytojást elpusztító robbanást maga Korialstrasz idézte elő. A feldühödött Alexstrasza ezután összetörte az Egység Gömbjét (Orb of Unity) és távozott a helyszínről.
 

A saját kétségeivel küszködő Thrallnak a Viharörvénynél rejtélyes látogatója akadt: egy éjelf nő, aki hamarosan felfedi, hogy valójában Ysera, és az ork sámán segítségét kéri. Feralasban, az Álmodó Pihenőjénél (Dreamer’s Rest) néhány elementál problémákat okoz, és őket kellene lecsillapítani. Thrall időt kért a zöld sárkánytól, hogy döntsön a segítségnyújtásban, mivel túlságosan egyszerűnek és megalázónak tartotta ezt a kérést, amelyet a legkezdőbb sámán is el tud végezni. Aggra azonban rámutatott, hogyha maga a Zöld Sárkányaspektus kér tőle segítséget, azt nem szabad visszautasítani.

 

Ezalatt az Alkony Atyának sikerült Halálszárny avatarját megidéznie, azonban a sárkány egyáltalán nincs megelégedve a támadás eredményével, hiszen az eredeti cél az Aspektusok elpusztítása volt tojásaikkal együtt. Emellett figyelmezteti az Atyát, hogy ügyeljen Thrallra, mivel az ork megbonthatja az egyensúlyt. Az Atya azonban jó hírekkel is szolgált: Nefarian kísérletei után sikerült egy „kromatikus” sárkányt (Chromatic dragon) szerezniük, akit Chromatusnak hívnak, és amelynek öt feje van, minden sárkánynemzetségtől egy. Habár jelenleg élettelen volt, az Atya biztos volt benne, hogy ez nem fog sokáig tartani. A fogvatartott Kirygosa úgy tűnik, hogy valahogyan kapcsolatban van a Chromatus-szal végzett kísérletekkel.

Amikor Thrall megérkezett az Álmodó Pihenőjéhez, az éjelfek nem meglepő módon bizalmatlanul fogadták. Miután azonban sikerült lenyugtatnia az elemeket, már nem ellenséges orknak, hanem szövetséges sámánnak tekintették. Thrall rájött, hogy nem egyszerűen fákat mentett meg a pusztító tűz-elementáloktól, hanem Ősöket (Ancients), akik nem is figyeltek fel a veszélyre, mert álmodtak. A tűz-elementálok azt válaszolták Thrallnak, hogy azért akarják elpusztítani az Ősöket, mert valamire rosszul emlékeznek a történelemből, vagyis valami gond van az Idővel. Az Ősök egyike hálából egy makkot adott Thrallnak, amely az Ősök korábbi generációinak tudását hordozza.

 

Ezt követően Thrall egy Desharin nevezetű zöld sárkánnyal az Idő Üregeiben (Caverns of Time) utazott, hogy kiderítsék, milyen gond van az idővel. Itt a bronz sárkányok elmondták, hogy már egy ideje nem tudják, hogy hová tűnt a vezetőjük, Nozdormu, de a távollétében egy új sárkányfaj, a Végtelen sárkányok (Infinite Dragonflight) okoznak problémát azzal, hogy beleavatkoznak a helyes idővonalakba. Thrall megdöbbenésére elmondták, hogy többek között az ő menekülését is Durnholde Erődjéből próbálják megakadályozni időről-időre.

 

Thrall és Desharin megpróbált segíteni a bronz sárkányoknak Nozdormu felkutatásában, ezért egy félreeső helyen meditációba kezdtek. A meditációt azonban hamarosan megzavarta egy támadó, aki megölte Desharint, majd Thrallal is végezni próbált, azonban egy bronz sárkány megmentette az orkot, és az egyik idővonalba küldte. Mielőtt Thrall átlépett volna a portálon – ami éppen Durnholde Erődjéhez vitte-, egy pillanatra meglátta támadóját: egy embert, akinek a hangja erősen emlékeztetett valakire, csak azt nem tudta kitalálni, hogy kire.

 

Thrall azonban nem a szabaduláskori időpontjába lépett, hiszen egy Feketeszikla orkba (Blackrock) ütközött, aki Hadúrnak mondta magát, és az ork magával is vitte a meglepett sámánt a táborukba. A táborban Végzetpöröly Orgrim (Orgrim Doomhammer) éppen Gul’dan árulásáról beszélt, és itt tartózkodott Durotan és Draka is, aki a csecsemő Thrallt tartotta a karjában. Az idővonalba véletlenül bekerülő Thrallt bízták meg azzal, hogy egy másik orkkal együtt teljesítsen egy küldetést, és kísérjék új helyre Durotant, Drakát és gyermeküket.

 

Thrall rossz érzésekkel vágott neki az útnak, és hamarosan rá is jött miért: társa elárulta szüleit, és hamarosan orgyilkosok támadták meg őket. Az ork rájött, hogy ahhoz, hogy a történelem a maga útján folyhasson tovább, nem avatkozhat be a történésekbe, így kénytelen volt végignézni szülei meggyilkolását. Egyetlen vigaszát az adta, hogy halála előtt beszélhetett apjával, és elmondhatta neki, hogy a fiuk túléli a támadást, az orkok Hadfőnöke lesz és a Horda újra fel fog virágozni. Ezután elbújt, hogy megfigyelhesse azt az eseményt, amely megváltoztatta egész életét: ahogyan Feketeláp Aedelas (Aedelas Blackmoore) megtalálja a csecsemő orkot. Helyette azonban az orgyilkos érkezett a helyszínre, aki korábban megölte Desharint, és a csecsemővel is végezni akart. Thrall azonban magával rántotta egy folyóba a továbbra is ismerős alakot, így Feketeláp rátalálhatott a csecsemőkori Thrallra.


A felnőtt Thrall a folyóban azonban mélyebbre süllyedt, mint gondolta volna. Egy pillanatra úgy tűnt számára, hogy egy bronz sárkányt pillantott meg. Amikor a felszínre került, rájött, hogy múltjának egy újabb időpontjába csöppent: amikor először megérkezett Kalimdorra. A körülötte levő sárkánypikkelyeket követve egy varjúhoz jutott, amelyről kiderült, hogy a varázsló Medivh. Úgy tűnt, hogy Medivh pontosan tisztában van vele, hogy egy „jövőből jött” Thrallal van dolga. Miután egy rejtélyes tanácsot kapott tőle a szövéssel kapcsolatban (ahhoz, hogy kibogozhass egy kis részt egy szőttesből, amely egy miniatür világ, meg kell találnod a leglazább szálat), a sámán az elementálok segítségét kérte. Amikor újra kinyitotta a szemét, Nozdormu alakja tűnt felé előtte, azonban mielőtt elérhette volna, az Időtlen eltűnt, és Thrall életének újabb időpontjaiban bukkant fel, azonban valamennyi időpontban jelen volt Nozdormu is.

 

Végül Thrall Hillsbradban kötött ki, ahol egy régi kedves ismerőssel találta szembe magát: Taretha Foxtonnal. Azonban volt egy gond: ez a Taretha jó pár évvel idősebb volt, mint az, aki a húszas éveiben meghalt. Ez egy alternatív idővonal volt, amelyről a bronz sárkányok már korábban figyelmeztették Thrallt. Miután sikerült az orknak meggyőznie a jelenleg zsiványként tevékenykedő nőt, hogy ne ölje meg – ehhez az állandóan magánál hordott nyakláncot használta, amely valaha barátnőé volt –, Taretha elmesélte ennek az alternatív idővonalnak a történetét. Thrall ebben az idővonalban is létezett, azonban nem sokkal azután meghalt, hogy Feketeláp rátalált. Így az ork nem is ölte meg az embert, azonban Feketeláp megölte Végzetpöröly Orgrimot, és jelenleg ő uralkodott Lordaeronban.

 

Yserának közben újabb látomása volt az Alkony Órájáról: látomásában Azeroth összes lakója elpusztult, és az egész bolygót holttestek borították. Ysera a látomásban elment a Wyrmrest Templomhoz, ahol legbelső félelmei váltak valóra: a Sárkányaspektus halottak voltak, ráadásul mind a maga módszerével halt meg: Alexstrasza halálra égett, a Kék Sárkányaspektus egy varázslatta létrehozott jégtömbbe fagyott, Nozdormu az idő foglyaként kővé vált, Ysera torkát pedig zöld indák fojtogatták. A templom legtetején pedig ott volt Halálszárny holtteste is. Az összes Sárkányaspektus halott volt.

Mindeközben Hillsbradban Taretha elmagyarázta, hogy Végzetpöröly halála után Feketeláp titkos egyezséget kötött az orkokkal, akik csatlakoztak magánhadseregéhez. Ezzel a sereggel Feketeláp leigázta egész Lordaeront, megölte Terenas királyt, Anduin Lothart és Fényhozó Uthert (Uther the Lightbringer). Arthas és Variann visszamenekültek Viharváradba (Stormwind), ahonnan az ellentámadást szervezik. Arthasnak közben egy kisfia született feleségétől, Jainától, akit Uther hercegnek neveztek. Ebben az alternatív idővonalban nem volt se Járvány (Plague), se Falka (Scourge), se Elhagyottak (Forsaken), Antonidas és Dalaran sem esett el, mint ahogyan a Lángoló Légió sem támadta meg másodszorra Azerothot. Kel'Thuzad azonban itt is fontos szerepet töltött be: ő volt Feketeláp személyes tanácsadója. Azonban Feketeláp egy ideje eltűnt, és senki sem tudta, hogy merre van. Thrall úgy érezte, hogy muszáj kiderítenie, hogy merre van, és egyetlen személyt ismert, aki segíthet nekik: a Dalaranban időző Krasust.

 

Miután a Thrallnak adott makkal felkeltették Krasus figyelmét, a vörös sárkány meghallgatta őket, sőt, Thrall arról is meg tudta győzni, hogy ő egy másik idővonalból jött ide. Miután a második legerősebb sárkány volt, Krasus, vagyis Korialstrasz megpróbálta felkutatni Azerothon Feketelápot, azonban ez nem sikerült neki. Vagyis Feketeláp vagy nem volt Azerothon, vagy nagyon jól tudta álcázni magát. Thrallnak még egy kérdése volt: az, hogy mi történt a Végzetpöröllyel és Orgrim páncélzatával. Taretha azt válaszolta, hogy a fegyvert összetörték, míg a páncélt újrakovácsolták Feketeláp számára. Thrall ekkor jött rá, hogy az utána küldött orgyilkos valójában maga Feketeláp, és Krasus azért nem találja, mert valakinek a segítségével kilépett ebből az idővonalból.

 

Az összezavarodott Thrall próbálta a gondolatait rendezni: egy olyan idővonalban volt, amelynek nem kellett volna léteznie, egy olyan ember próbálja megölni, akinek nem kellene léteznie. Nem tudta, hogy mi az illúzió és mi a valóság. Aztán rájött: mindig csak egyetlen pillanat valós: ami most van. Ami elmúlt, az a múlt, az emlékezet illúziója, a jövő pedig csak remények és félelmek összessége. Ami igazán létezik, az mindig az adott pillanat. Mindig az adott pillanatot kell megélnie. Rájött, hogy valójában az Idő foglya, és ha kilép a körből, kiszabadul. És míg ő a saját életének és lehetséges jövőjének foglya, addig Nozdormu az Idő összes pillanatának foglya. És ekkor Thrall lehunyta a szemét, hogy kilépjen az Időből. Az időn és dimenziókon túl körülötte végtelen számú portál nyílt életének minden pillanatára.

 

Amikor kinyitotta a szemét, újra az Idő Üregeiben találta magát, maga mellett az Idő urával, Nozdormuval. A bronz sárkány összes pikkelyén Thrall a saját életének fontos pillanataira nyíló portálokat látott. Nozdormu elmagyarázta Thrallnak és a jelenlévő bronz sárkányoknak, hogy egy szörnyű dologra jött rá: ami a sárkányokkal történt a történelem során, az nem valamilyen véletlen műve, hanem egyetlen ellenség mesterkedése: a Régi Isteneké (Old Gods) – erről bővebben itt olvashattok. - Miközben ezután kutatott, sajnos az Idő fogságába esett, ahol rájött, hogy egy lehetséges jövőben ő lesz a Végtelen sárkányok (Infinite Dragonflight) vezetője, azonban azt, hogy ez a jó idővonal, vagy egy alternatív, azt egyelőre nem tudja megmondani. És még valamit mond Thrallnak: a Végtelen sárkányok vezetőjeként ő, Nozdormu volt az, aki Thrall megölésére küldte az alternatív idővonalból Feketelápot.

Folyt. köv.


Millió köszönet az összefoglalásért. Szuper vagy! Várom a folytatást, mint egy falat kenyeret!
wow_c_418945
A forsaken politikával foglalkoztam már a Sylvanasról írt Történelemórában.
wow_c_418900
wow_c_418898
Az a baj, hogy ezeket nem könyekben olvasnám legszívesebben hanem egy Warcraftban megélni mindezt.
wow_c_418474
Nadejó Laughing out loud Várom a folytatást Eye-wink
Ez nagyon jó, köszönöm a fordítást, érdekel a folytatás is majd.
Nagyon szép munka! Alig várom a folytatást. 

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu