Rauros of the Shattered Sun 4740 hozzászólás |
KFKI wrote:
A sör az leg |
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries. wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu |
Southsea Pirate 698 hozzászólás
Háát nem is tudom el merjem e mondani...
na jó, ha már így rábeszéltetek...
naszóval döglött patkányt nem láttam annakidején amikor az iskolai látogatáson voltunk, technikusi éveimben...
majd amikor szerkezetfestést csináltam ott egy csarnokon, akkor betéve tudtuk mikor mit főznek, és a hűtőtoronyból a szűretlen italt bizony megkostoltuk minden nap végén...azóta sem volt annyira rendben az emésztésem!!
Byez: Tomek
of the Shattered Sun 4740 hozzászólás
hehe, Dreheréknél én is voltam tavaly, pont a szülinapomon :D
Hand of A'dal 27445 hozzászólás
Nem, kimondottan sörfőzés volt a tétel, nem fermentálás - ennek jegyében szervezték a gyárlátogatást is... (Dreher - habár én nem iszom :roll: )
"Hello, I'm the Doctor. Basically... run."
A WoW.hu 12 pontja!
Southsea Pirate 698 hozzászólás
Jah csak fermentálásnak hítták vazz! Némmá mégegy kémi KUSS!
Vagy inkább vegy ÉSZ?
:wink: :?:
Hand of A'dal 27445 hozzászólás
Hmm. Nincs nálam a kémiai technológia jegyzetem, pedig tételünk volt a sörfőzés... (nem húztam ki :) )
"Hello, I'm the Doctor. Basically... run."
A WoW.hu 12 pontja!
of the Shattered Sun 4740 hozzászólás
Cefrézés
A sörfőzés első fázisa, melynek során a malátaörleményt lassú felmelegítés mellett vízzel keverik össze. A folyamat 65-75 °C hőmérsékleten történik, célja pedig, hogy az őrölt malátában levő hasznos anyagokat, fehérjéket és a még oldható keményítőt minél nagyobb mennyiségben kioldják, az aktív enzimek segítségével cukorrá alakítsák. Ekkor állítják be a készítendő sör alkoholtartalmát is. Az oldható részek kioldása után a sörcefrét megszűrik, ebből keletkezik a színsörlé.
Komlózás
A megszűrt sörlevet a főzőházban felforralják és komlót adnak hozzá. Az édeskés sörlé a komló hatására elnyeri jellegzetes, kesernyés ízét. A főzés időtartama változó, általában másfél-két óra. Manapság egyre inkább bevett szokássá vált a nagy sörgyárakban, hogy egy alapsörhöz különböző arányban keverik a keserű- és aromaanyag-koncentrátumokat, így többféle sört nyernek. A komlózás után a sörlevet szűrőkön leszűrik, majd lehűtik az erjesztés hőfokára.
Erjesztés
A sörlevet élesztő hozzáadásával erjesztőkádakban vagy erjesztőtankokban erjesztik. A sörléhez adott élesztő alkohollá és szén-dioxiddá bontja a sörlében található malátacukrot. Az erjesztés végére kész a sör. Ekkor azonban íze még nyers, zamatai még nem értek össze.
Ászkolás
A sört az erjesztés befejeztével ászokpincébe vezetik, itt történik az ászkolás. Az ideális hőmérséklet erre a fázisra 0-1 °C. Ebben a szakaszban nyeri el a sör végső ízét, karakterét. Minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál tovább tart az érlelés, de annál harmonikusabbá is válik a sör!
Szépítő szűrés, pasztőrözés
Az érlelés utáni sör még kissé zavaros. A szépítő szűréssel a sör elnyeri végső színét, tisztaságát. Amennyiben szükséges, ekkor történik a pasztőrözés is. A sört 70 °C-ra melegítik, hogy a benne maradt mikroorganizmusok elpusztuljanak.
Sörfejtés, palackozás
A sört habmentesen kell a kitisztított hordókba, üvegekbe fejteni. A hordóból vagy üvegből a levegőt kiszívják, szén-dioxiddal töltik meg és úgy töltik tele sörrel. Ezután már csak a lezárás és címkézés marad hátra.
Consortium Agent 2497 hozzászólás
de azért csajozzál is ne csak sörözz :D
We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them.
of the Shattered Sun 4740 hozzászólás
ezért megyek én oda :D
na jó, nem ezért, de lényeges pontja lesz a kiruccanásnak :)
Consortium Agent 2497 hozzászólás
Egy cseh frigónál ahol helyi hordóból csapolt habos barna sör folyik NINCS JOBB!
We have faith that they are pink; we logically know that they are invisible because we can't see them.
Bloodscalp Hunter 378 hozzászólás
Ave barátom!:D a sörnél nincs jobb...