KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2347 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2415 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2417 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2417 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2417 napja

Irie L2P: "okay mage, you pull!"
Irie - 4878 napja
15
Mióta a Cataclysm bétájával játszanak, tudható, hogy az új dungeonokban fontos szerepet kapnak a crowd controlok. De mi is az tulajdonképpen?

A CC-nek rövidített Crowd Control az ellenfelet harcképtelenné tevő spellek gyűjtőneve. Segítségével csökkenthetjük az éppen velünk harcoló ellenségek számát - így például megakadályozhatjuk, hogy túl sok mob lepje el a tankot, ezzel megkönnyítve a healer dolgát.

A nem elit mobok ellen az esetek 99%-ában hatásosak a különböző CC képességek, az elitek esetében nem mindegyik mob ellen használhatóak crowd control spellek, a dungeon és raid bossok pedig minden esetben immunisak - kár tehát próbálkozni...

A CC fajtáit tekintve a charm, a daze, a fear, a root, a sleep, a slow, a snare, az incapacitate, a disorient, és a stun alkalmas rá, hogy a kijelölt célpontot gyakorlatilag akármeddig (cooldowntól fügően persze) neutrális állapotban tartsuk.

Elsődleges CC

Az elsődleges CC lényege, hogy akárhányszor felhasználható egy adott opponens ellen.

Ilyen elsődleges CC spellek például:
  • Mage - Polymorph
  • Hunter - Freezing Trap, Wyvern Sting
  • Warlock - Fear (glyph-fel), Banish, Enslave Demon, Seduction
  • Priest - Shackle Undead
  • Druid - Hibernate, Entangling Roots
  • Paladin - Repentance
  • Shaman - Hex

Azt is fontos tudnunk, hogy bizonyos képességek csak bizonyos kategóriájú (pl. humanoid, undead) NPC-k ellen hatásosak!

Másodlagos CC

A másodlagos CC-k az elsődlegesekkel ellentétben valamilyen oknál fogva kevésbé praktikusak. Vagy azért, hatásuk könnyen
megtörhető, esetleg azért, mert egész egyszerűen csak rövid ideig hatékonyak. A másik probléma egyes secondary CC-kel, hogy nem használhatóak egymás után akárhányszor egy konkrét célpont ellen.

Ilyen másodlagos CC spellek például:
  • Death Knight - Chains of Ice, és pár stun
  • Hunter - a petek különböző képességei, root/slow/stun spellek
  • Mage - Frost Nova, és egyéb frost varázslatok
  • Paladin - Turn Evil, és stunok
  • Priest - Mind Control, Psychic Scream, Mind Soothe
  • Rogue - Sap (mert combatban nem használható)? Blind, és rengeteg stun, avagy stun-lock taktika
  • Warlock - Fear
  • Warrior - Stunok

Az egyetlen faj, amelynek racial képessége CC-nek számít, a Tauren. A War Stomp egy rövid ideig tartó, de korlátlan számú ellenfelet érintő AOE stun. A Blood Elf silence képessége már határeset, de ez mégis csak interrupt - ilyenformán nem igazi CC.

Nem csak spell lehet crowd control: bizonyos taktikák is annak számítanak. A Kiting lényege, hogy egy adott ellenfelet arra
késztetünk, hogy egy adott játékost üldözzön, miközben az menekül előle. Így távol tarthatunk egy erős melee mobot a társainktól, ameddig azok egy másik csoporttal vannak elfoglalva.

Mikor, és mit kell cc-zni?

A leader az esetek többségében tisztában van azzal, hogy egy ellenséges csoport melyik tagját kell neutralizálni, és pontosan milyen képesség segítségével érdemes ezt megtenni. Ilyenformán a leader felelőssége a marking is (jelölés). Az ellenséges mobok támadási sorrendjét a koponya (1.), és a piros X (2.) jelenti, ÁLTALÁBAN a hold jelöli a Polymorph-ozandó célt, a kék négyzet a Hex-elendő rosszfiút, a lila rombusz pedig a sap, vagy a bind elemental leendő áldozatát. Ez természetesen megbeszélés és szokás kérdése, mi ezzel a felállással raidelünk, és általában a Cataclysm-beli randomokban is hasonló szabályokkal találkoztam.

Fontos, hogy tudjuk, hogy mire képes az ellenfél, hiszen ennek függvényében kell ártalmatlanítanunk. Egy caster ellen semmi haszna nincs például egy olyan varázslatnak, ami a mozgásban korlátozza.


Remélem hasznosnak találtátok ezt a kis írást, kellemes pihenést, és jó játékot kívánok!

Irie
#15 | TCs válasza #14
346-os gearben itt se nagyon kell már CCzni néhány speciális helyet kivéve.

Overlord, ez így nem teljesen helytálló.

A jelenlegi, justice pointért megvehető gear kb. a Naxx 10-es gear-nek felel meg. Egy Naxx10-es gearben egy Wotlk HC-ben már nem kellett cc-zni. Ellenben egy HC Cata insta még 346-os gearben is izzadós, CC nélkül szinte esélytelen.

Én a magam részéről nagyon bírom ezt az új (régi) rendszert, egyetlen hátránya, hogy a DF eredeti funkcióját jelentősen visszafogta, lévén, a pugok 90% HC-re alkalmatlan.
#13 | Greed válasza #11
Na akkor végképp haszontalan a cyclone, mint cc.
Imádom h a CC visszajött Beauty-t pl simán el tudtuk kapni úgy h a 3 kis add végig cczve volt
#11 | TCs válasza #9
wowpedia szerint a ciklonon van PvE dimishing is
Viszont 6 secenként rakja fel a vicsori puma a mobokra.
#9 | Greed válasza #4
Tudtommal diminishing return csak pvp-ben van (toc-ban faction champions esetén is pvp szabályokkal ment a fight), sima mobok esetén nincs ilyen, nem?
szedj össze egy 5fős csaptot zöld gear, pár kék gearben lvl 80on, és go WotlK HC, az is izzadós, 2?hét után sírnak hogy nehéz a HC? biztos nehéz, hogy fél szemmel nem a tv-t kell bámulni. majd max gearben (DLC Smiling) tapasztalattal, szerintem sokkal könyebb lesz, főleg ha a blizzard hallgat asok rinyagépre...

Csak kulturáltan. Nem mellesleg van erre megfelelő téma, kötekedéshez inkább oda kommentelj. Vagy ne.
Greed

A rugó Sap-ja csak azért lett másodlagos CC, mert harc előtt kell használni? Pedig BC-ben jól jött és már van olyan glyph is, amely megkétszerezi hatóidejét.
Wyvern Stingen több a CD, mint amennyi ideig hat. Ezenkívül dotot rak, amikor leesik. Szóval az inkább olyan, mint a sap.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu