KERESÉS
RECRUIT - aki keres talál
A Tribe Called Quest @ Arathor
Ha kulturált vagy, itt a helyed!
A Tribe Celled Quest @ Arathor
Healereket és dps-eket keresünk hc progress-re!
New Moon @ Ragnaros
Klánunk Mythic Raidekre keres megbízható játékosokat!
Shattered Legends @ Arathor
Hétvégi Guildünk keres Legion-re aktív PvE orientált játékosokat!
+ új recruit beküldése
topik Loot
 Sziasztok!Valaki eltudná magyarázni nekem részletesen mi is a lootolás lényege? Nem tudom felhúzni a karakterem ilvl-jét. Pedig elég sokat játszok, de egyszerűen nem ad be új cuccokat!
Perseus - 2346 napja
topik wow_ft_32705
wow_b_32705
qinqshuh - 2414 napja
topik wow_ft_32704
wow_b_32704
Samantha Fraser - 2416 napja
topik wow_ft_32703
wow_b_32703
Samantha Fraser - 2416 napja
topik wow_ft_32702
wow_b_32702
Samantha Fraser - 2416 napja

Irie L2P: A kezdet mindig nehéz
Irie - 4927 napja
82
Sokunkban motoszkál az érzés, hogy jó lenne új karaktert kezdeni, míg mások az első karakterük megalkotásánál akadtak meg...

   Az alábbiakban saját tapasztalataim, saját reprezentatív közvélemény-kutatásom, és majdnem official statisztikák alapján fogjuk boncolgatni a karakterkreálás kérdéskörét.

   A karakterkreálásnak három fontos aspektusa van. Az első ilyen, hogy melyik factionhoz tartozzunk, inkább a Szövetség (Alliance), vagy a Horda (Horde) vonz bennünket. Régen, a Vanilla időkben (az első, lvl60as szintmaximummal rendelkező kiadott WoW) ez nem csak az oldalpreferációnkon múlott, hiszen például ha sámánt akartunk kezdeni, esetleg le kellett gyűrnünk az iszonyatos undead-undorunkat, vagy paladinként gnómok oldalán kellett csatába vonulnunk.  (Sötét, sötét idők voltak ezek...)

   Manapság ez már nem lehet probléma, hallgassunk a szívünkre, és döntsük el, hogy inkább a 'jófiúk', vagy a 'bestiális csürhe' mellett vagyunk! Ha egy kicsit beleássunk magunkat a sztoriba, akkor persze ez a két jól elkülöníthető oldal már nem lesz ennyire kontrasztos, megismerjük a fajok összetettségét, motivációit, és esetleg utólag meggondoljuk magunkat. Továbblépni tudni kell, rengeteg ember (köztük jómagam is) az Alliance táborát erősítve kezdi pályafutását, és csak később 'nyúl a piros bábukhoz', vagy vice versa.

Európa-szerte az Alliance és a Horde játékosok aránya: 1.1:1, azaz 52%-48% az Alliance javára.

  A következő, mindent elsöprő döntés a class (kaszt-osztály) helyes kiválasztása. Ismét csak azt tudom tanácsolni, hogy hallgassunk a szívünkre. Ahogy a Blizzard mondta: "A patch-ek jönnek-mennek...". Bizony, nem érdemes az alapján választani, hogy mi az, ami az adott patch-ben a 'legerősebb' DPS, vagy a legegyszerűbben kezelhető tank, mert esetleg két héttel később átesik egy brutális nerfen (amikor egy kaszt bizonyos attribútumait úgy változtatják, hogy az gyengébb, nehezebben kezelhető, vagy sérülékenyebb legyen), amit a játékos esetleg észre sem vesz, amíg nem éri el a maximális szintet, ahol meglepődve tapasztalja, hogy rengeteg munkával is csak közepes mennyiségű DPS-t csinál. Kopp.

Az európai szervereken a legtöbb Paladinból van (az összes karakter 14%-a paplovag), a második helyezett megosztva a Druidát és a DK-t illeti (12%-kal), és szintén megosztva dobogós még a Hunter - Mage - Warrior trió (10%-kal).


  De honnan tudja egy új játékos, hogy egyáltalán mik az opciók? Érdemes a sztorival foglalkozó lapokat böngészni, onnan is meríthetünk 'inspirációt'.    
  A másik elterjedt mód, ha YouTube-on keresgélünk videókat az adott kasztról. Ha eleget nézünk egy kasztot játék közben (feltételezve hogy nincs még raid-képes karakterünk, hogy a mindenkori healert, vagy tankot figyeljük raid közben), akkor jó esetben kapunk egy viszonylag reális képet arról, hogy milyen érzés is az adott kaszttal játszani.
   A harmadik megoldás, amit én is előszeretettel alkalmazok, ha nem tudok dönteni két kaszt között, hogy az egyiket elkezdem 'majd meglátjuk' alapon felhúzni. Ez néha bejön, így lett a 'nem rég még' 20-as druidámból hirtelen a mainem, és így hagytam abba végülis a warlockom anno 30-as szinten, mondván, hogy 'ááá, hát ez nem az én stílusom'.

  Tegyük föl, hogy már megvan a faction, és a kaszt. Az utolsó nagy lépés, hogy eldöntsük, hogy melyik faj hátsóját szeretnénk nézni esetleg éveken át. Itt kétféleképpen dönthetünk, hallgathatunk a megérzéseinkre, és választhatjuk a szimpatikusabbat, amelyikkel azonosulni szeretnénk, VAGY megnézhetjük, hogy melyik fajnak milyen racial ability-je van (olyan képesség, ami az adott faj sajátja, és a legnagyobb valószínűség szerint hosszútávon sem fog jelentősen változni).
  Ha például már most tudjuk, hogy PVP harcmodorra adjuk fejünket a nagyobb szinteken, akkor ez alapján a legésszerűbb választás a Human (az összes európai realmon lévő karakterek 18%-a), vagy az Undead (10%). Ugyanakkor ha a példánál maradva arra jutunk, hogy mindenképp a Horda a nyerő választás, és meg vagyunk győződve róla, hogy csak PVP-zni fogunk, viszont szívből gyűlöljük az élőhalottakat, ne válasszuk ez utóbbit csak a racial ability-je miatt.

  A régebbi játékosokban általában él egy kép arról, hogy melyik fajhoz milyen kasztok passzolnak leginkább. Ez alól én sem vagyok kivétel, de most inkább a statisztikákra hivatkozva mutatnám be, hogy mik a legnépszerűbb faj-kaszt kombinációk Európa-szerte:

Alliance:
  • Human - Paladin (27%)
  • Dwarf - Hunter (32%)
  • Gnome - Mage (36%)
  • Night Elf - Druid (44%)
  • Draenei - Shaman (42%)
Horde:
  • Orc - Warrior (25%)
  • Undead - Mage/Warlock (22%)
  • Troll - Shaman (26%)
  • Tauren - Druid (53%)
  • Blood Elf - Paladin (37%)

  A Night Elf druidák nagy százaléka nem meglepő, hiszen Alliance oldalon (egyelőre) csak ők kezdhetnek druidát, és még így is 40000-rel többen vannak, mint a hasonló okból kedvező Taurenek druidái. A helyzet hasonló a Draenei shaman esetében, hiszen ők teszik ki az allis sámánok 100%-át, akárcsak a hordás paladinok esetében a Blood Elfek.
  Kíváncsi vagyok, hogy a két új faj, és az új kombinációk képbekerülésével mennyiben változnak majd a százalékos adatok.

  Végeztem egy közvélemény-kutatást, három realmon összesen 100 embert: 50 Alliance játékost és 50 Horde játékost kérdeztem meg. Érdekes eredmények születtek, amikor arról kérdeztem az embereket, hogy kasztok, és fajok neve említése után mi az első dolog, ami eszükbe jut. (Nem mondhatjátok, hogy nem vagyok
lelkes...)
  1. Meglepően sokan válaszolták ugyanazt az Orc, és a warrior szó hallatán: agresszív, és/vagy erős.
  2. A Blood Elfek renoméja sem változott sokat a The Burning Crusade kiegészítő óta: GAY! - Vágta rá a megkérdezettek nagyjából 90%-a, így elenyészően kevesen mondták, hogy a vérelfek elegánsak, vagy kecsesek.
  3. A Tauren szó említésénél már jobban megoszlottak a vélemények, a kérdezettek nagyjából fele mondta, hogy békések (a Night Elf-ekkel kapcsolatban lényegesen többen választották ezt), míg a másik sokszor hallott riposzt a nagy volt. Nem túl mélyértelmű, de igaz!
  4. A trollokkal kapcsolatban a legtöbbször a narkós angol variációit kaptam válasz gyanánt, és csak páran válaszolták (természetesen mind trollok), hogy a  legkirályabb faj a játékban. Egyébként osztom a véleményüket, így nagyon a szívemre vettem, hogy Európa-szerte a karaktereknek csak mintegy 5%-a troll.
  5. A rogue-okkal kapcsolatban lényegesen többen választották a 'genya' valamelyik megfelelőjét, mint mondjuk az 'nesztelen lopakodás mesterét' (1 fő, de annyit röhögtem rajta, hogy gondoltam megemlítem...)

  Egy kis habozás után úgy döntöttem, hogy rákérdezek, hogy a Cataclysm új fajaival kapcsolatban kinek mi a véleménye (ez már nem érint 100 embert, mert sajnos későn jutott eszembe)
  1. A worgeneket a játékosok többsége menőnek tartja, legyen szó allisról, vagy hordásról. Az allisok nagy része örül, hogy végre kapnak egy 'badass-looking' fajt, sokan említették meg utólag, hogy valószínűleg így vagy úgy, de nekilátnak egy worgen szintezésének. Kijelenthetjük, hogy ez alapján a Blizzard elérte a célját! Pacsi!
  2. A goblinokról jobban megoszlanak a vélemények. Sokan állítják, hogy a goblin tulajdonképpen csak egy zöld gnóm. A játékosok kis része ért csak egyet velem abban, hogy a Blizzard jó munkát végzett (főleg a goblin arckifejezéseket tekintve), és igazi, hordához méltó genyó fajt kaptunk játszható fajként. A megkérdezettek körülbelül 60%-a vágta rá egyből, hogy 'jew', valószínűleg a pénzcentrikus viselkedésre utalva. Elhatárolódom!

  Ezt a cikket a szokásostól eltérően szeretném befejezni. Egy kérdést teszek fel, legyetek szívesek írjátok le kommentben vagy e-mailban (l2pcata@gmail.com), hogy melyik kaszt, illetve faj áll legközelebb a szívetekhez, és főleg, hogy MIÉRT?

                                                                                       Irie
wow_c_533942
wow_c_528400
wow_c_527522
Én nem akarok manától függni, a rage sem jön be, így maradt a rogue (anélkül hogy bármi ilyesmibe is belegondoltam volna), belevágtam a játékba. Próbálgattam több kasztot, fajt, semmi nem volt olyan.

A troll laza, nagy a pofája ha kell, odaszól, de ugyanakkor nem buta. teljes mértékben RP-re megyek, engem vagy valaki ki nem álhat és utál (ezek ált. a vérkockék Sticking out tongue ), vagy csak jó tud rólam mondani és "jópofának", vagy "humorosnak" tart. Hát ez van, nekem teljesen megfelel.

Stay away from da voodoo! 
Hát Belfel kapcsolatban (annak ellenére hogy nekem is az van) sok dolgoban egyet kell értenem, de 1 dologban mázlim volt, nem úgy mint az egyik in-game ismerősnek.
Neki Belf csaja van és úgy 5 groupból legalább egy embernek mindig magyarázni kell hogy nem, ő nem néz ki úgy irl mint a karija (már csak azért sem mivel nem is nőből van).

De már jóideje úgy vagyok vele hogy jobb lett volna mégiscsak Troll Hunter-t csinálni Belf helyett... de ahogy már egyszer írtam, sajnos a racialt nem tudom hanyagolni a PvP-ből, de most jól jártam az új focus rendszerrel Laughing out loud

Régen bátyámmal meg pár haverral mi is allival kezdtünk, de emlékszem mikor első alkalommal láttam hordásokat, ha jól emlékszem, egy undead, orc és tauren volt, de lehet hogy troll volt nem is orc... A lényeg az hogy az a kép ahogy ott áll a nyüzüge, a cingár és a tulok, mondom itt az ideje hogy még az elején meggondoljam magam.

Csak hát azóta is bánom hogy mégse trollt választottam, de így is elégedett vagyok, ennek is megvannak a maga előnyei/hátrányai.
És nem fogok csinálni egy troll huntert és fizetni sem szándékozom érte.

De az tuti hogy ha egyszer mégis ráveszem magam más fajjal való játszással, akkor hunter leszek, mindig ranged párti voltam és idáig a hunter jött be a legjobban, ez az egy kaszt amiről elmerem mondani hogy tudok vele játszani.
A rugó csak tetszik, de nem megy vele a játék Sticking out tongue
A paladin valahogy sose jött be, ez a villogás csillogás állandóan, mindenhol ezt látni, már unalmas, valami warlock, Spriest avagy shaman nem annyira gyakori látvány, azért is jönnek be azok is Smiling
A kedvenc fajom a Blood Elf, ez Warcraft 3 alatt alakult ki a Kael'thas féle story alatt. Mivel amikor kezdtem a játékot BE még nemvolt, ezért a választásom a taurenre esett, mert Cairne karaktere nagyon tetszett, szintén WC3-ból.
Első karakterem tauren sámán, amivel még most is játszok. Azért sámánt választottam, mert tetszett, hogy az elemeket manipulálja és számomra tiszteletet parancsoló volt. Igaz régen a szintezése és a class questek zavaróak voltak (pl water totem) de kitartó voltam és megszerettem a kasztot. Egy ideje már játszottam vele és olyan 50es szint körül jött BC, ami meghozta az igazi változást, enhancement helyett kipróbáltam az elemental speccet, ami új lendületet adott számomra az egész játéknak, tetszett, ahogy megállás nélkül repked a sok villám Smiling Tehát sámán az egyik kedvenc kasztomnak mondható, máig játszok vele (DK mellett, ami az állandó billentyű csapkodás miatt tetszik és szigorúan Blood Elf)
Mondjuk tényleg érdekes módon csomóan mondják belf male-ra hogy gayelf, de szerintem legalább tényleg nem egy atomrakigyúrt svájcinéger legalább, sőt mondhatni talán a leginkább eltalált testfelépítésű, bár ez csak személyes vélemény.
Kasztból a sámán a kedvencem, mert szellemfarkassá tud változni. Azon belül az enha sámán, mert szellemfarkast tud idézni. Így kénytelen voltam draeneit kezdeni, mert a horda nem tetszik annyira. Bár kipróbáltam az összes többi allis fajt is, a draenei maradt a kedvencem. Most már nem csak azért tetszik, mert sámán lehet, hanem mert a történetüket is nagyon megszerettem. Ezért kezdtem egy draenei mágust is, vele is nagyon szeretek játszani. 
A hordások közül a taurenek és a bloodelfek tetszenek a legjobban, de a troll se rossz. Trollt és bloodelfet is indítottam, de egyikkel se jutottam el sokáig, valahogy nem tudtam őket annyira megszeretni, mint az allis karaktereimet.
#74 | Akuuh válasza #62
Én például azért, mert minden más fajnak abnormálisan, aránytalanul izmos a teste, vagy éppen semmi izom nincs rajta; én meg szeretek hasonlítani a karimra, és mivel a két véglet közül egyikhez sem tartozom, hát maradt az egyetlen szálkás, karcsú, vékony, de nem nyamvadt faj, a bloodelf. Bár én a palákat mindig is utáltam, pláne belfből; én mindig is ugyanaz a nyomorult, alattomos, sunyi rogue maradok, ami eddig is voltam. Ahhoz meg külön megy szerintem a BE male stílus.
Kasztban a sámán, a játékmechanizmusa és a lore szerinti természet-közelsége miatt. Fajban pedig a törp, mert semmi nem überel egy törpöt motoron, Brewmaster címmel a feje fölött. Laughing out loud Alig várom, hogy átalakítsam a draeneim.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.
Impresszum, jogi nyilatkozat | Kapcsolat
World of Warcraft is a trademark and Blizzard Entertainment is a trademark or registered trademark of Blizzard Entertainment in the U.S. and/or other countries.
wow.lap.hu | mmorpg.lap.hu | Computerworld.hu | PCWorld.hu | GameStar.hu | VideoSmart.hu